Ga verder naar de inhoud

Discriminatie op basis van seksuele oriëntatie

Je seksuele oriëntatie hangt samen met de vraag tot wie je je seksueel en/of romantisch aangetrokken voelt. In geen geval mag jouw seksuele oriëntatie reden zijn tot discriminatie, haatspraak of een haatmisdrijf. Helaas krijgen mensen die bijvoorbeeld gay of lesbisch zijn nog altijd te maken met homofobie, pesterijen, verbaal geweld, online haat, agressie …

Wat is discriminatie op basis van seksuele oriëntatie?

Bij discriminatie omwille van je seksuele oriëntatie word je anders behandeld zonder dat dit kan worden gerechtvaardigd omdat je bijvoorbeeld lesbisch, gay of biseksueel bent. Weet dat seksuele oriëntatie een beschermd kenmerk is en dat de wet je dus beschermt tegen dit soort discriminatie.

Belangrijk

  • De wet bevat geen definitie van seksuele oriëntatie. Het zijn de rechters die dit begrip moeten invullen. 
  • Het staat los van de beschermde kenmerken uit de Genderwet zoals genderidentiteit, genderexpressie , seksekenmerken en medische of sociale transitie. Voor die kenmerken, net als voor seksisme en wraakporno is het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen bevoegd. 
  • Je bent ook beschermd wanneer je het slachtoffer wordt van discriminatie, haatspraak of een haatmisdrijf omdat iemand meent dat je bijvoorbeeld lesbisch of gay bent, ook al ben je dat helemaal niet. Of omdat je geassocieerd wordt met iemand die bijvoorbeeld lesbisch of gay is. Bijvoorbeeld omdat je op stap bent met een vriendin die lesbisch is of een vriend die gay is of omdat je meegaat daar de Pride of een LGBTI+-vereniging.
  • Sinds 2023 zijn conversiepraktijken strafbaar in België. Dat zijn praktijken gericht op het onderdrukken of wijzigen van de seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie van een persoon.

Discriminatie op basis van seksuele oriëntatie: voorbeelden

  • Een vrouw krijgt haar ontslag nadat ze op het werk gezegd heeft dat ze lesbisch is.
  • Een eigenaar wil zijn appartement alleen aan ‘klassieke gezinnen’ verhuren.
  • Twee mannen worden in elkaar geslagen omdat ze hand in hand over straat lopen.
  • Een vertaler weigert om een document te vertalen voor een man die met een buitenlandse man wil huwen.
  • Een regenboogvlag die uithangt op de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT) wordt vernield. Het incident wordt gefilmd en gepost op sociale media.

Veelgestelde vragen over discriminatie op basis van seksuele oriëntatie

Openen Sluiten Ik werd op straat uitgescholden omwille van mijn seksuele oriëntatie? Wat kan ik ondernemen?

Openen Sluiten Ik leerde iemand kennen op een datingsite die mij achteraf beledigende berichten stuurde via WhatsApp. Wat kan ik doen?

Openen Sluiten Toen ik ’s nachts terugkwam van een homofuif, werd ik op straat uitgescholden omwille van mijn seksuele geaardheid en daarna in elkaar geslagen. Wat moet ik doen?

Openen Sluiten Omdat ik een alleenstaande man ben, speculeren mijn collega’s vaak over mijn seksuele oriëntatie en worden er in mijn bijzijn geregeld grapjes gemaakt over homomannen. Soms vind ik prenten van halfnaakte mannen op mijn bureau. Is dat ook discriminatie?

Openen Sluiten Mag een huiseigenaar aan een immomakelaar vragen om enkel te verhuren aan een ‘modaal koppel’ en niet aan een lesbisch koppel?

Openen Sluiten Mijn familie aanvaardt mijn seksuele oriëntatie niet. Wat kan ik doen?

Openen Sluiten Homomannen mogen geen bloeddonor zijn. Is dit discriminerend?

Discriminatie op basis van seksuele oriëntatie in de wet

De Antidiscriminatiewet (2007) verbiedt discriminatie (waaronder ook pesten en opdracht geven om te discrimineren) omdat je bijvoorbeeld hetero, lesbisch of gay bent. Ook de decreten en ordonnanties die in de Gewesten en Gemeenschappen gelden, bevatten dat discriminatieverbod. 

De wetgeving bevat ook bepalingen over de bestraffing van:

  • in het openbaar aanzetten (oproepen) tot discriminatie, segregatie, haat of geweld op basis van seksuele oriëntatie.
  • discriminatie op basis van seksuele oriëntatie door ambtenaren
  • misdrijven (bijvoorbeeld belaging, slagen en verwondingen …) waarbij de dader handelde uit haat, misprijzen of vijandigheid omwille van de seksuele oriëntatie van het slachtoffer. Dergelijk haatmisdrijf kan zwaarder worden bestraft
  • conversiepraktijken. Dat zijn prakijken die bijvoorbeeld de seksuele oriëntatie van mensen willen veranderen of onderdrukken.

Goed om te weten: louter mondelinge beledigingen tegenover gewone burgers zijn niet strafbaar gesteld in het Strafwetboek. Strafbare schriftelijke uitingen (bijvoorbeeld op sociale media) op basis van seksuele oriëntatie in de praktijk worden ook niet vervolgd. Dat is zo voor alle niet-raciale drukpersmisdrijven. Die moeten volgens de Grondwet worden beoordeeld door een hof van assisen, maar dat gebeurt in de praktijk niet.

Meer over discriminatie

Ontdek alle discriminatiecriteria

Raciale kenmerken

Discriminatie omwille van je nationaliteit, zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming.

Geloof of le­vens­be­schou­wing

Discriminatie omdat je bijvoorbeeld een sikh of een moslim bent.

Handicap

Discriminatie omdat je bijvoorbeeld een rolstoel gebruikt. 

Discriminatie melden

Voel je je gediscrimineerd of ben je getuige van discriminatie? Doe online je melding of bel gratis 0800 12 800 op werkdagen tussen 9.30 en 13 uur.