Geloof of levensbeschouwing
Een hogeschool neemt een nieuw reglement aan waarmee ze elk hoofddeksel verbiedt, een sikh wordt niet aangenomen voor een koksfunctie omwille van zijn baard, een werknemer vraagt aan zijn werkgever om een ruimte te voorzien zodat hij kan bidden tijdens de pauze, ...
Mensen kunnen hun religieuze of levensbeschouwelijke overtuiging zowel tonen door hun handelingen als door hun kleding. Bijvoorbeeld door diensten of activiteiten bij te wonen, bepaalde praktijken te volgen of door een uiterlijk symbool van hun overtuiging te dragen.
De vrijheid om dat te doen – en dus de vrijheid van godsdienst – is een grondrecht en een fundamenteel mensenrecht in België. Dat wil zeggen dat je de vrijheid hebt om zelf te kiezen waarin je gelooft en hoe, en dat je dit niet hoeft te verbergen of verplicht bekend te maken. Ook levensbeschouwingen zoals atheïsme, agnosticisme of vrijzinnigheid worden door dit recht beschermd.
Soms brengt de diversiteit van geloof of levensbeschouwingen heftige reacties teweeg: op het werk, op school, in de publieke ruimte… Als iemand zonder geldige reden anders behandeld wordt omwille van zijn of haar (werkelijke of vermeende) geloof of levensbeschouwing, gaat het om discriminatie en dat is verboden. Ook haatboodschappen en haatmisdrijven zijn strafbaar.
Het recht om je geloof of levensbeschouwing te tonen, is echter ook niet absoluut. Om specifieke redenen en onder bepaalde strenge voorwaarden kan het veruiterlijken van je geloof of levensbeschouwing beperkt of zelfs verboden worden.
Meer info over geloof of levensbeschouwing
Levensbeschouwelijke en religieuze symbolen
Mag een werkgever, schooldirectie of zaakvoerder iemand verbieden om levensbeschouwelijke of religieuze symbolen te dragen? Ontdek wat mag en niet mag.
Handelingen en praktijken
Hoe kan je als werkgever, schooldirectie of zaakvoerder reageren op vragen rond gebedsruimtes, voedingsvoorschriften, religieuze feestdagen …? En wat zijn je rechten als leerling of werknemer? Lees meer over vragen rond religieuze praktijken.
Wettelijk kader
Wanneer het over levensbeschouwelijke en religieuze symbolen gaat, worden vaak specifieke juridische termen gebruikt. Lees meer over de juridische context.
Hoe helpt Unia?
Bij Unia bestrijden we discriminatie op grond van geloof of levensbeschouwing op alle maatschappelijk domeinen waarvoor we bevoegd zijn. Daarbij overleggen we met de sectoren, de overheid en het maatschappelijk middenveld.
- Onze gratis onlineopleiding eDiv leert je alles over diversiteitsbeleid en antidiscriminatiewetgeving op de werkvloer.
- Werd je gediscrimineerd op basis van je geloof of levensbeschouwing? Neem dan contact met ons op. We geven advies over je rechten en kunnen je in bepaalde dossiers begeleiden. Ontdek wat er met je melding gebeurt.
- Unia stuurt altijd eerst aan op een constructieve, buitengerechtelijke oplossing. Laat je inspireren door onze onderhandelde oplossingen rond geloof of levensbeschouwing. Slechts in uitzonderlijke gevallen stappen we naar de rechtbank.
- In onze online data hub kan je zoeken naar alle bestaande data in België over onder andere geloof en levensbeschouwing.
- Unia publiceert rapporten en studies en doet aanbevelingen aan de bevoegde autoriteiten.
- Wil je weten hoe je als organisatie het best omgaat met vragen naar aanpassingen voor religieuze praktijken? Dan kan Unia je over dit onderwerp training op maat of ondersteuning bieden. Lees meer over het aanbod en advies van Unia.
Gediscrimineerd of getuige van discriminatie?
Meld het!Zoek inhoud over Geloof of levensbeschouwing
Recente artikels Geloof of levensbeschouwing
Recente publicaties Geloof of levensbeschouwing
Volg ons op onze sociale media