Wat doet Unia om racisme te bestrijden?
Unia bestrijdt racisme in al zijn vormen.
Unia richt zich tot:

- Door gediscrimineerde burgers te adviseren, ondersteunen en begeleiden;
- Door via dialoog oplossingen te vinden;
- Door in bepaalde gevallen gerechtelijke stappen te ondernemen.

- Door werkgevers te informeren over de inhoud van de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (door praktische antwoorden te geven op concrete situaties, met name via de online tool eDiv) om werkgevers te ondersteunen in het diversiteitsbeleid in hun bedrijf;
- Door opleidingen te geven aan verschillende institutionele doelgroepen (politie, justitie, lokale overheden, enz.), bedrijven en diverse organisaties;
- Door overleg te plegen en door samenwerkingsovereenkomsten te ondertekenen met sectoren (bijvoorbeeld met werkgevers en de verschillende vakbonden), overheden en de vrijwilligerssector.

- Unia geeft gerichte adviezen en aanbevelingen aan de betrokken autoriteiten. Daarnaast heeft ze in 2017 een rapport ingediend waarin ze de toepassing en de doeltreffendheid van de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving evalueert.
- Unia stelt verslagen en studies op, waaronder haar jaarverslag, zoals het Jaarverslag Discriminatie/Diversiteit 2013: Focus racisme en de verschillende diversiteitsbarometers waarmee Unia een inventaris maakt van de verschillende sociaaleconomische aspecten van de Belgische samenleving.

- Op het vlak van sensibilisering en preventie beschikt Unia over uiteenlopende instrumenten in de strijd voor gelijke kansen en tegen discriminatie. Deze instrumenten zijn door Unia of andere organisaties ontwikkeld.
- Unia werkt samen met verschillende partnerorganisaties op specifieke domeinen, zoals huisvesting, waar kandidaten uit minderheidsgroepen vaak het slachtoffer zijn van discriminatie bij het zoeken naar een woning.
- Unia organiseert ook campagnes en evenementen om specifieke doelgroepen te sensibiliseren. De jaarlijkse #GeefMe1Minuut-videowedstrijd mobiliseert scholen en klassen uit het hele land rond een thema.
- Unia publiceert tot slot verschillende rapporten en publicaties over racisme in uiteenlopende domeinen (arbeidsmarkt, brandweer, politie, sociale media, verpleegkunde, onderwijs, huisvesting – ook voor woonwagenbewoners, enz.)

- Unia lanceerde op 5 maart 2020 de Begeleidingscommissie Racisme, in aanwezigheid van zowat 30 spelers uit het middenveld, vakbonden en de academische wereld. De Begeleidingscommissie buigt zich over kwesties rond racisme in de brede zin van het woord: ook antisemitisme of islamofobie kunnen aan bod komen.
- Unia ontwikkelde een data hub waarin je kan zoeken naar alle bestaande data in België over onder andere racisme.
Volg ons op onze sociale media