Kennis en aanbevelingen over discriminatie
Unia is een kennis- en expertisecentrum dat inclusie- en discriminatiethema’s op verschillende manieren onderzoekt en ontsluit. In onze kennisbank brengen we alles voor je samen. Zoek op specifieke woorden of filter op beleidsaanbevelingen, onderzoeken, praktische tools, jaarverslagen, verkiezingsmemorandum enz.
Wil je meteen in de databronnen over discriminatie duiken? Check onze Equality Data Hub.
In de kijker
Verkiezingen 2024: memorandum
Voor de verkiezingen in juni 2024 formuleerde Unia 74 aanbevelingen. 6 prioriteiten uit dat volledige memorandum vinden wij cruciaal om gelijkheid te bevorderen en discriminatie te bestrijden.
Memorandum voor lokale verkiezingen 2024
In de aanloop naar de lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober 2024 hebben de lokale ambassadeurs van Unia een memorandum voor lokale en provinciale besturen in België opgesteld.
Gegevens over discriminatie en (on)gelijkheid: project equality data
Unia ontwikkelde een databank met alle bronnen over equality data in België. Ontdek de beschikbare databronnen.
Aanbevelingen over financiële steunmaatregelen voor personen met een handicap (2024)
Unia roept op om de leeftijdsgrens voor de zorgtoeslag in lijn te brengen met de toekenningsleeftijd van de gewone gezinsbijslag.
Jaarverslag 2023: naar een inclusieve duurzaamheid
Het jaarverslag 2023 van Unia brengt de aandachtspunten, meldingen, dossiers en trainingsuren samen uit het afgelopen kalenderjaar.
Cijfers over meldingen
Welke situaties melden mensen ons het meest? Over welke discriminatiegronden en actiedomeinen opent Unia het vaakst een dossier? Op deze interactieve pagina kan je de cijfers van Unia raadplegen tussen 2017 en 2023.
Rapport 'Improving equality data collection in Belgium II' (2024)
Unia voerde een tweede studie uit over het verzamelen van equality data in België. Deze keer lag de focus op de criteria handicap, gezondheidstoestand en fysieke eigenschappen.
Brochure 'Werken met een handicap: redelijke aanpassingen op het werk' (2024)
Deze brochure gaat in op de redelijke aanpassingen voor mensen met een handicap op het werk. Helemaal op maat van de verschillende spelers op de werkvloer: werkgevers, vakbonden, jobcoaches, preventieadviseurs, bedrijfsartsen en andere tussenpersonen.
Hulp en advies bij handistreaming
Heb je vragen over handistreaming bij je project of beleidsinitiatief? Er zijn heel wat organisaties of bedrijven die je kunnen helpen of waar je terecht kan voor advies.