Kennis en aanbevelingen over discriminatie
Unia is een kennis- en expertisecentrum dat inclusie- en discriminatiethema’s op verschillende manieren onderzoekt en ontsluit. In onze kennisbank brengen we alles voor je samen. Zoek op specifieke woorden of filter op beleidsaanbevelingen, onderzoeken, praktische tools, jaarverslagen, verkiezingsmemorandum enz.
Wil je meteen in de databronnen over discriminatie duiken? Check onze Equality Data Hub.
In de kijker
Verkiezingen 2024: memorandum
Voor de verkiezingen in juni 2024 formuleerde Unia 74 aanbevelingen. 6 prioriteiten uit dat volledige memorandum vinden wij cruciaal om gelijkheid te bevorderen en discriminatie te bestrijden.
Memorandum voor lokale verkiezingen 2024
In de aanloop naar de lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober 2024 hebben de lokale ambassadeurs van Unia een memorandum voor lokale en provinciale besturen in België opgesteld.
Gegevens over discriminatie en (on)gelijkheid: project equality data
Unia ontwikkelde een databank met alle bronnen over equality data in België. Ontdek de beschikbare databronnen.
Wettelijk kader rond rechten van personen met een handicap
Het wettelijke kader voor de fundamentele rechten van personen met een handicap in België is zeer breed. Het omvat internationale, Europese en Belgische normen (van de federale staat en de verschillende gefedereerde entiteiten) die georganiseerd zijn volgens een hiërarchie.
Handicheck: aandachtspunten bij handistreaming
Wil je zeker zijn dat je de noden van personen met een handicap niet vergeet als je een project uitwerkt? Met de handicheck breng je alle handistreaming-aandachtspunten in de verschillende domeinen in kaart.
Handistreaming in 10 stappen
Hoe pas je handistreaming goed toe op je beleidsinitiatief zodat je aandacht hebt voor het effect op personen met een handicap? We zetten de 10 belangrijkste stappen op een rij.
Handistreaming: toolbox
Wil je zeker zijn dat de fundamentele rechten van personen met een handicap gegarandeerd zijn als je aan een nieuw beleidsinitiatief of -project werkt? Met de handistreaming-toolbox beschik je als ambtenaar, beleidsmaker of overheidskabinet over het ideale hulpmiddel.
Artificiële intelligentie (AI) en discriminatie
Artificiële intelligentie (AI) houdt risico’s in voor discriminatie op maatschappelijk en individueel vlak. Ontdek het dossier over AI.
Onderzoek naar racisme in de gezondheidszorg
Unia lanceerde een studie over ongelijkheden en racisme die door patiënten worden ervaren in de gezondheidszorg in België.