Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1409 databronnen gevonden. Er worden 1409 databronnen getoond op pagina 116 van de 141 pagina's.
1409 resultaten gevonden
Unia (burgerlijke) partij

Rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, 4 november 2009

Het slachtoffer is motorisch gehandicapt en wordt bijgestaan door een getrainde assistentiehond. Omwille van de hond wordt haar toegang tot een restaurant geweigerd. Een deurwaarder stelt de weigering vast. De rechtbank meent dat de weigering discriminatoir was en de staking wordt beveeld.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 22 oktober 2009

Een fitnesscentrum wordt anoniem aangeklaagd voor discriminatoire praktijken ten aanzien van potentiële allochtone klanten (o.m. specifieke prijslijst). Uit het strafdossier blijkt evenwel niet dat de uitbater opdracht gaf tot discriminatie. In de drie vestigingen zijn er immers leden van allochtone afkomst. De burgerlijke partijstelling van het Centrum wordt verworpen.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, 13 oktober 2009

Een persoon wil een dancing betreden maar de portier weigert hem de toegang. Bij de tussenkomst van de politie verklaart de portier dat hij daartoe opdracht kreeg van de uitbater. Uit het onderzoek blijkt: de portier weigerde de uitbater erbij te halen want dan konden allochtonen binnenglippen…, de uitbater spreekt van 'makak', er zijn in het verleden al verschillende gelijkaardige klachten geweest (weigering wegens gebrek aan lidkaart, te veel volk, kledij, voorgeschiedenis,…).

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Limburg, afdeling Hasselt, 13 oktober 2009

Jongeren van allochtone afkomst beklagen zich over de weigeringen tot toegang van een dancing. Uit het dossier leidt de rechtbank af dat de identiteitscontroles bij alle jongeren plaatsvinden. Jongeren die zich in het verleden agressief opstelden, problemen veroorzaakten of mogelijks problemen zullen veroorzaken worden geweigerd en hierbij gaat het niet enkel om allochtone bezoekers. Deze laatsten zijn overigens in de dancing aanwezig. Er kan dus geen sprake zijn van systematische weigering op grond van ras, huidskleur, afstamming, afkomst of nationaliteit.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Luxemburg, afdeling Aarlen, 5 oktober 2009

Verstekvonnis ten aanzien van persoon die, in het bijzijn van verschillende getuigen, homofobe beledigingen geuit heeft ten aanzien van twee mannen, zonder dat er sprake was van enige provocatie. Het verzet werd behandeld op 11 januari 2010.

Arbeidshof Antwerpen, afdeling Antwerpen, 8 september 2009

Een schoonmaakster werd door haar werkgever ingezet op verschillende werven bij verschillende klanten, tot ze werd ontslagen vanwege afwezigheden wegens ziekte. Ze heeft een schadevergoeding gevorderd op grond van willekeurig ontslag, discriminatie en misbruik van ontslagrecht.

Ar­beids­recht­bank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 3 september 2009

Een buschauffeur werd ontslagen nadat hij meermaals op de vinger was getikt omdat hij afwezig was om gezondheidsredenen.

Unia (burgerlijke) partij

Arbeidshof Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 28 augustus 2009

De firma Feryn installeert garagepoorten en weigerde om werknemers van vreemde origine aan te werven omdat het cliënteel enkel werknemers van Belgische origine zou wensen.

Rechtbank van eerste aanleg Leuven, 27 juli 2009

Ouders spannen op grond van het Vlaamse Decreet (10 juli 2008) een vordering tot staking aan tegen de Vlaamse Gemeenschap en de school van hun zoon wegens weigering tot redelijke aanpassing voor een persoon met een handicap. De betwisting gaat over een tekort aan tolkuren Vlaamse Gebarentaal. 

Europees Hof voor de Rechten van de Mens, 16 juli 2009

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens sprak zich op 16 juli 2009 uit over de zaak die Daniel Féret - voormalig voorzitter van het Front National – had aangespannen tegen de Belgische staat. Het Belgische gerecht veroordeelde Daniel Féret meermaals wegens inbreuken op de antiracismewetgeving. Een schending van het recht op vrije meningsuiting, aldus Féret. Niet waar, zegt het Hof. Een racistisch discours vormt een ernstige bedreiging voor de sociale vrede en politieke stabiliteit en daarom heeft elke democratische staat het recht om dit te bestraffen.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?