Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1409 databronnen gevonden. Er worden 1409 databronnen getoond op pagina 117 van de 141 pagina's.
1409 resultaten gevonden

Rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, 15 juli 2009

Ouders spannen op grond van het Vlaams decreet (10 juli 2008) een vordering tot staking in tegen de Vlaamse Gemeenschap en de scholen van hun kinderen wegens weigering tot redelijke aanpassingen voor een persoon met een handicap. De betwisting gaat over een tekort aan tolkuren Vlaamse Gebarentaal. In een omstandig gemotiveerd vonnis wijst de rechtbank de vordering af in de mate dat gericht is tegen de scholen maar acht ze gegrond ten aanzien van de Vlaamse Gemeenschap.

Arbeidshof Antwerpen, afdeling Antwerpen, 14 juli 2009

Een personeelsafgevaardigde wordt ontslaan omdat hij zonder mandaat van de ondernemingsraad (maar in naam van de ondernemingsraad) een groepsmailaccount aanvroeg en gebruikte om klanten te betrekken bij een protestbeweging tegen zijn werkgever. Er volgt een ontslag om dringende reden en een procedure tot erkenning hiervan voor de arbeidsrechtbank. Hij roept discriminatie in op grond van syndicale overtuiging en stelt een vordering tot staking in tegen de vordering die zijn werkgever inleidde voor de arbeidsrechtbank. 

Ar­beids­recht­bank Brussel (Franstalig), 25 juni 2009

Een man vordert in 2007 een schadevergoeding van zijn werkgever omdat die onvoldoende zou hebben ondernomen tegen pesterijen die zich afspeelden vanaf de tweede helft van de jaren 1990. Hij had ondertussen het bedrijf al verlaten. De arbeidsrechtbank oordeelt dat de vordering ongegrond is.

Arbeidshof Brussel (Franstalig), 18 juni 2009

De antidiscriminatiewet laat de rechter niet toe om de werkgever te verplichten om een werknemer in dienst te houden of om een nieuwe arbeidsovereenkomst met hem af te sluiten.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Henegouwen, afdeling Charleroi, 15 juni 2009

Tijdens de eedaflegging voor de gemeenteraad streekt een man zijn rechterarm schuin naar omhoog. Hij draagt aan zijn rechterhand een zwarte handschoen. De rechtbank is van oordeel dat door het brengen van een Hitlergroet hij aanzet tot haat.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen, 8 juni 2009

Naar aanleiding van een banaal incident krijgt het slachtoffer racistische verwijten naar het hoofd geslingerd en krijgt het vervolgens slagen toegediend. De rechtbank weerhoudt slagen en verwondingen met verzwarende omstandigheden (artikel 405quater Strafwetboek) maar niet het aanzetten tot haat (artikel 20,2° van de wet van 30 juli 1981).
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 29 mei 2009

Een provincieraadslid verklaart in een persmededeling en tijdens televisie uitzendingen dat de toegang tot recreatiedomeinen aan allochtone jongeren moet ontzegd worden. De rechtbank oordeelt dat het recht op vrije meningsuiting niet absoluut is en hij door de gebruikte bewoordingen wel degelijk aangezet heeft tot haat, discriminatie of segregatie.

Ar­beids­recht­bank Antwerpen, afdeling Hasselt, 28 mei 2009

Een werknemer, slachtoffer van een arbeidsongeval, wordt ontslagen 2 maanden voor de consolidatie van zijn letsels. Hij roept discriminatie in op grond van weigering van redelijke aanpassing en gezondheidstoestand. 

Arbeidshof Antwerpen, afdeling Hasselt, 12 mei 2009

Een werkneemster, slachtoffer van een arbeidsongeval, kan het staande werk niet meer aan. De zaak betreft enerzijds een betwisting betreffende de opzeg, anderzijds wordt een discriminatie ingeroepen op grond van handicap. 

Grond­wet­te­lijk Hof, 2 april 2009

Het Grondwettelijk Hof oordeelt in dit arrest dat het beschermd criterium syndicale overtuiging moet worden toegevoegd aan de beschermde criteria uit de antidiscriminatiewet.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?