Rechtspraak over discriminatie
Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren.
De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak.
Filter
Rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, 15 juli 2009
Arbeidshof Antwerpen, afdeling Antwerpen, 14 juli 2009
Een personeelsafgevaardigde wordt ontslaan omdat hij zonder mandaat van de ondernemingsraad (maar in naam van de ondernemingsraad) een groepsmailaccount aanvroeg en gebruikte om klanten te betrekken bij een protestbeweging tegen zijn werkgever. Er volgt een ontslag om dringende reden en een procedure tot erkenning hiervan voor de arbeidsrechtbank. Hij roept discriminatie in op grond van syndicale overtuiging en stelt een vordering tot staking in tegen de vordering die zijn werkgever inleidde voor de arbeidsrechtbank.
Arbeidsrechtbank Brussel (Franstalig), 25 juni 2009
Een man vordert in 2007 een schadevergoeding van zijn werkgever omdat die onvoldoende zou hebben ondernomen tegen pesterijen die zich afspeelden vanaf de tweede helft van de jaren 1990. Hij had ondertussen het bedrijf al verlaten. De arbeidsrechtbank oordeelt dat de vordering ongegrond is.
Arbeidshof Brussel (Franstalig), 18 juni 2009
De antidiscriminatiewet laat de rechter niet toe om de werkgever te verplichten om een werknemer in dienst te houden of om een nieuwe arbeidsovereenkomst met hem af te sluiten.
Correctionele rechtbank Henegouwen, afdeling Charleroi, 15 juni 2009
Correctionele rechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen, 8 juni 2009
Correctionele rechtbank Brussel (Nederlandstalig), 29 mei 2009
Arbeidsrechtbank Antwerpen, afdeling Hasselt, 28 mei 2009
Een werknemer, slachtoffer van een arbeidsongeval, wordt ontslagen 2 maanden voor de consolidatie van zijn letsels. Hij roept discriminatie in op grond van weigering van redelijke aanpassing en gezondheidstoestand.
Arbeidshof Antwerpen, afdeling Hasselt, 12 mei 2009
Een werkneemster, slachtoffer van een arbeidsongeval, kan het staande werk niet meer aan. De zaak betreft enerzijds een betwisting betreffende de opzeg, anderzijds wordt een discriminatie ingeroepen op grond van handicap.
Grondwettelijk Hof, 2 april 2009
Het Grondwettelijk Hof oordeelt in dit arrest dat het beschermd criterium syndicale overtuiging moet worden toegevoegd aan de beschermde criteria uit de antidiscriminatiewet.