Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1409 databronnen gevonden. Er worden 1409 databronnen getoond op pagina 119 van de 141 pagina's.
1409 resultaten gevonden

Hof van Cassatie, 18 december 2008

De rechtbank van eerste aanleg te Luik had in haar beslissing dd. 27 september 2004 de vordering tot staking ingediend door een ex-lid (uitgesloten) van een groepering met godsdienstig doel ongegrond verklaard. Het hof van beroep te Luik, bij arrest van 6 februari 2006, meent dat de discriminatie niet het gevolg is van de uitsluiting maar van de richtlijnen die hiermee gepaard gaan en hun toepassing door de aanhangers van de groepering. Daarenboven, volgens het hof van beroep, bewijst hij niet dat er directe discriminatie geweest is en weerlegt hij niet het gebrek aan rechtvaardiging.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 12 december 2008

Beklaagde wordt vervolgd omdat hij de genocide die tijdens de Tweede Wereldoorlog is gepleegd door het Duits nationaal-socialistisch regime heeft ontkend, schromelijk geminimaliseerd, gepoogd te rechtvaardigen of goedgekeurd te hebben tijdens een TV interview dat werd uitgezonden in een actualiteitsprogramma. Het argument als zou het om een politiek misdrijf gaan wordt verworpen.

Hof van beroep Antwerpen, 4 december 2008

Jonge mannen van allochtone afkomst wordt de toegang geweigerd tot een dancing. De portier, werknemer van een bewakingsfirma, kreeg hiertoe opdracht van de uitbater. Gelet op het feit dat enkel van allochtonen een lidkaart vereist wordt en de werkwijze hem tegen de borst stuit raadt hij de slachtoffers aan om de politie te verwittigen. Het vonnis van de correctionele rechtbank te Hasselt dd. 12 juni 2007 wordt bevestigd door het Hof van beroep.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Limburg, afdeling Hasselt, 19 november 2008

Ter gelegenheid van een concert houdt een hitler look-a-like een toespraak waarbij aangezet wordt tot haat ten aanzien van asielzoekers, homoseksuelen; dit alles gepaard met de Hitlergroet.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Henegouwen, afdeling Charleroi, 26 september 2008

Père Samuel was vervolgd voor de correctionele rechtbank te Charleroi wegens aanzetten tot haat, enerzijds omwille van de publicatie van een boek in 1996 (« Les Versets Angéliques ») en anderzijds omwille van publieke verklaringen ten aanzien van geschreven pers en televisie in 2002. De vervolging betrof hatelijke uitlatingen ten aanzien van migranten van Islamitische - Arabische afkomst, alsook een oproep tot kordate reactie door de westerse – Europese bevolking wegens de gevaren die deze migratie inhoudt.

Unia (burgerlijke) partij

Rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen, 25 september 2008

De uitbater van een fitnesscentrum is het voorwerp van klachten betreffende discriminatie. De rechtbank acht de feiten bewezen op grond van verklaringen van slachtoffers en een reportage gemaakt met verborgen camera.

On­der­ne­mings­recht­bank Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 17 september 2008

Een vzw organiseert reizen voor bepaalde personeelsleden van overheidssectoren. Personen die ouder zijn dan 55 jaar kunnen van bijzonder gunstige voorwaarden genieten. De rechtbank meent dat er, naast een aantal inbreuken, wel degelijk sprake is van een schending van de anti discriminatiewetgeving, met name een discriminatie op grond van leeftijd die niet kan gerechtvaardigd worden.

Ar­beids­recht­bank Brussel (Franstalig), 11 september 2008

Het slachtoffer van een arbeidsongeval was 2 verschillende periodes afwezig vooraleer ze haar werk hervatte in aangepaste omstandigheden. 2 dagen later werd ze ontslagen. Ze vond dat het ontslag willekeurig en discriminatoir was.

Hof van Justitie van de Europese Unie, 17 juli 2008

Richtlijn 2000/78 geldt niet alleen voor werknemers die zelf een handicap hebben, maar ook voor werknemers die het slachtoffer zijn van een ongunstige behandeling ingevolge de handicap van hun kind. Het Hof van Justitie van de Europese Unie erkent in deze zaak voor het eerst discriminatie bij associatie.

Unia (burgerlijke) partij

Hof van Justitie van de Europese Unie, 10 juli 2008

De omstandigheid dat een werkgever publiekelijk verklaart dat hij geen werknemers van een bepaalde etnische afstamming of van een bepaald ras zal aanwerven, vormt directe discriminatie bij aanwerving in de zin van  richtlijn 2000/43/EG. 

Publieke verklaringen waarmee een werkgever te kennen geeft dat hij in het kader van zijn aanwervingsbeleid geen werknemers van een bepaalde etnische afstamming of van een bepaald ras zal aanwerven, volstaan om het bestaan van een rechtstreeks discriminerend aanwervingsbeleid te vermoeden in de zin van  richtlijn 2000/43/EG.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?