Rechtspraak over discriminatie
Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren.
De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak.
Filter
Hof van Cassatie, 18 december 2008
De rechtbank van eerste aanleg te Luik had in haar beslissing dd. 27 september 2004 de vordering tot staking ingediend door een ex-lid (uitgesloten) van een groepering met godsdienstig doel ongegrond verklaard. Het hof van beroep te Luik, bij arrest van 6 februari 2006, meent dat de discriminatie niet het gevolg is van de uitsluiting maar van de richtlijnen die hiermee gepaard gaan en hun toepassing door de aanhangers van de groepering. Daarenboven, volgens het hof van beroep, bewijst hij niet dat er directe discriminatie geweest is en weerlegt hij niet het gebrek aan rechtvaardiging.
Correctionele rechtbank Brussel (Nederlandstalig), 12 december 2008
Hof van beroep Antwerpen, 4 december 2008
Correctionele rechtbank Limburg, afdeling Hasselt, 19 november 2008
Correctionele rechtbank Henegouwen, afdeling Charleroi, 26 september 2008
Père Samuel was vervolgd voor de correctionele rechtbank te Charleroi wegens aanzetten tot haat, enerzijds omwille van de publicatie van een boek in 1996 (« Les Versets Angéliques ») en anderzijds omwille van publieke verklaringen ten aanzien van geschreven pers en televisie in 2002. De vervolging betrof hatelijke uitlatingen ten aanzien van migranten van Islamitische - Arabische afkomst, alsook een oproep tot kordate reactie door de westerse – Europese bevolking wegens de gevaren die deze migratie inhoudt.
Rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen, 25 september 2008
Ondernemingsrechtbank Brussel (Nederlandstalig), 17 september 2008
Arbeidsrechtbank Brussel (Franstalig), 11 september 2008
Het slachtoffer van een arbeidsongeval was 2 verschillende periodes afwezig vooraleer ze haar werk hervatte in aangepaste omstandigheden. 2 dagen later werd ze ontslagen. Ze vond dat het ontslag willekeurig en discriminatoir was.
Hof van Justitie van de Europese Unie, 17 juli 2008
Richtlijn 2000/78 geldt niet alleen voor werknemers die zelf een handicap hebben, maar ook voor werknemers die het slachtoffer zijn van een ongunstige behandeling ingevolge de handicap van hun kind. Het Hof van Justitie van de Europese Unie erkent in deze zaak voor het eerst discriminatie bij associatie.
Hof van Justitie van de Europese Unie, 10 juli 2008
De omstandigheid dat een werkgever publiekelijk verklaart dat hij geen werknemers van een bepaalde etnische afstamming of van een bepaald ras zal aanwerven, vormt directe discriminatie bij aanwerving in de zin van richtlijn 2000/43/EG.
Publieke verklaringen waarmee een werkgever te kennen geeft dat hij in het kader van zijn aanwervingsbeleid geen werknemers van een bepaalde etnische afstamming of van een bepaald ras zal aanwerven, volstaan om het bestaan van een rechtstreeks discriminerend aanwervingsbeleid te vermoeden in de zin van richtlijn 2000/43/EG.