Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1274 databronnen gevonden. Er worden 1274 databronnen getoond op pagina 122 van de 128 pagina's.
1274 resultaten gevonden

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Luik, afdeling Verviers, 5 september 2000

Tijdens de gemeenteraad van Verviers op 24 maart 1997 had een extreemrechts gemeenteraadslid het over “canaille maghrébine”, “racaille policière”, enz. Zowel de gemeente als de MRAX dienden klacht in wegens laster en het aanzetten tot haat.

Hof van Cassatie, 28 juni 2000

Uit de vermelding alleen dat het uiterlijk van de beklaagde overeenkomt met de informatie verstrekt door een niet-geïdentificeerde getuige, die erop gewezen heeft dat de daders Maghrebijnen waren, kan niet worden afgeleid dat het arrest dat de beklaagde veroordeelt, artikel 1 van de antiracismewet schendt.

Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 27 juni 2000

Het hof van beroep veroordeelt Wim E. voor de verspreiding van racistische e-mails op elektronische discussiefora op internet (de zogenaamde newsgroups). 

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Limburg, afdeling Hasselt, 10 mei 2000

In 2 vonnissen van de correctionele rechtbank in Hasselt rond de weigering van toegang tot een dancing voor personen met migratieroots wordt de argumentatie hernomen die dezelfde rechtbank in een uitspraak van 21 november 1996 rond soortgelijke feiten heeft ontwikkeld. De rechter vond destijds dat er pas sprake was van discriminatie wanneer geen objectieve reden tot weigering kon worden aangevoerd.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Limburg, afdeling Hasselt, 10 mei 2000

Op 10 mei 2000 velde de correctionele rechtbank van Hasselt twee vonnissen in verband met het weigeren van allochtonen in twee dancings in het Hasseltse. In deze zaak betreft het de samenvoeging van drie dossiers over verschillende portiers van dezelfde dancing tegenover verschillende slachtoffers.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Antwerpen, 25 april 2000

De correctionele rechtbank van Antwerpen van 26 juni 1998 had de zaakvoerder, een medevennoot en de portier van een dancing veroordeeld wegens het weigeren van personen met migratieroots. Hoewel de rechtbank begrip kon opbrengen voor de bezorgdheid van de dancinguitbaters om te waken over de veiligheid van hun klanten, was ze toch van oordeel dat men zich hier niet achter kan verschuilen om bepaalde mensen te weigeren die blijkbaar helemaal niet buiten het concept van de zaak vallen. Daarenboven bleek het concept van de zaak te zijn dat er in principe geen mensen met migratieroots worden toegelaten.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, 29 februari 2000

Een klant slingert de uitbater van een pitazaak racistische uitlatingen naar het hoofd, waarbij zowel de man, als de Turkse gemeenschap wordt beledigd. Dit gebeurt in de aanwezigheid van getuigen.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, 23 november 1999

Het gaat in casu om aanzetten tot haat en geweld jegens een persoon van Turkse afkomst in het bijzonder en de Turkse gemeenschap in het algemeen. Uit het vonnis kan geen duidelijk feitenrelaas afgeleid worden.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, 20 oktober 1999

Deze zaak gaat om een herhaaldelijke weigering om jongeren met migratieroots toe te laten in een discotheek. De rechtbank veroordeelt de uitbater en overweegt hierbij dat het toelaten van een beperkt aantal personen met migratieroots, waaronder Belgen die het uitwendig voorkomen van mensen met migratieroots vertonen, wijst op het negeren van de bepalingen van de racismewet. De rechtbank stelt verder dat de houding van een bepaald cliënteel die de instelling van beklaagde frequenteren, geen voorwendsel mag zijn om de racismewet te negeren. 

Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Luik, 18 oktober 1999

Het publiceren van een toespraak in een tijdschrift volstaat niet om het misdrijf dat gebeurd is ter gelegenheid van het uitspreken ervan om te zetten in een drukpersmisdrijf. De correctionele rechtbank is dan ook bevoegd om kennis te nemen van het misdrijf.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?