Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

547 databronnen gevonden. Er worden 547 databronnen getoond op pagina 43 van de 55 pagina's.
547 resultaten gevonden
Actieve filters: Raciale kenmerken

Hof van beroep Antwerpen, 17 februari 2005

In een zaak van discriminatie bij de toegang tot een uitgaansgelegenheid, heeft het hof met betrekking tot een aantal feiten de inbreuk op artikel 2 aanvaard. Het onderzoek on the spot door de politie doorprikte de klassieke argumenten van de portiers dat de weigering was ingegeven vanuit dronkenschap, agressief gedrag of kledij van de bezoeker.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, 16 februari 2005

Vier jongeren schopten een man van Sri Lankaanse nationaliteit van zijn fiets enkel en alleen omwille van zijn huidskleur, wat de rechter afleidde uit het taalgebruik dat ze daarbij hanteerden. Daarna werd de man ook nog geschopt.

Hof van beroep Antwerpen, 10 februari 2005

De feiten dateren van 1999 waarbij aan bezoekers van allochtone origine de toegang tot een dancing zou geweigerd zijn. Het betreft hier een woord tegen woord situatie, waardoor de portier werd vrijgesproken op basis van twijfel.
Unia (burgerlijke) partij

Jeugd­recht­bank Antwerpen, afdeling Turnhout, 3 januari 2005

Tijdens een fuif ontstaat er getouwtrek dat uitmondt in het toedienen van slagen, het brengen van de Hitlergroet met de bewoordingen “Sieg heil” alsook nog een aantal andere beledigingen ten aanzien van twee personen van Afrikaanse afkomst.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen, 23 december 2004

In de toiletten van een danscafé maakten twee volwassenen een jongeman van Indische origine uit voor “vuile bruine”. Er ontstond een woordenwisseling waarbij de beide mannen hun slachtoffer door de deur van het toilet duwden, waardoor deze op de dansvloer terechtkwam. Verschillende getuigen, waaronder de uitbater van het danscafé, bevestigden dat de daders de jongeman sloegen en stampten terwijl hij op de grond lag en hierbij luidop “vuile zwarte, vuile neger” riepen.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 7 december 2004

In deze zaak van discriminatie bij het verhuren van een appartement heeft de correctionele rechtbank van Antwerpen de inbreuken op artikel 2 van de antiracismewet aanvaard. Het Centrum ontving 250 euro morele schadevergoeding.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 23 november 2004

Twee jongeren hadden op een chatkanaal een gesprekspartner met de dood bedreigd omwille van haar vermeende Joodse herkomst en bij herhaling antisemitische uitspraken gepost. De Antwerpse rechter achtte de feiten bewezen en veroordeelde beide daders wegens inbreuken op de antiracismewet tot een effectieve werkstraf van 50 uren en een boete van 50 euro.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van Cassatie, 9 november 2004

Het Hof van Cassatie heeft de uitspraak van het hof van beroep te Gent dd. 21 april 2004 inzake het openbaar ministerie, het Centrum en de Liga voor Mensenrechten tegen drie vzw's verbonden met het Vlaams Blok niet verbroken.

Unia (burgerlijke) partij

Jeugd­recht­bank Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 5 november 2004

Een minderjarige leerling heeft zich op grove racistische wijze uitgelaten ten aanzien van een leerkracht en herstelbemiddeling geweigerd. Hij schijnt zich nog steeds niet bewust te zijn van de ernst van de feiten, noch van het grievende karakter van zijn woorden en handelingen (dreiging met slagen). 

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 20 oktober 2004

Na een klacht van het Centrum bracht het parket twee personen voor de rechtbank voor antisemitische daden die de Joodse afkomst van hun leraar Frans viseerden. Het Openbaar Ministerie vervolgde hen voor inbreuken op de negationismewet.. Het Centrum stelde zich naast het slachtoffer ook burgerlijke partij omdat uitspraken zoals Heil Hitler, les Juifs sont des assassins, mort aux juifs (sic) , het brengen van de hitlergroet en het aanbrengen van hakenkruisen eveneens inbreuken zijn op de anti racisme wet van 30 juli 1981.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?