Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

547 databronnen gevonden. Er worden 547 databronnen getoond op pagina 48 van de 55 pagina's.
547 resultaten gevonden
Actieve filters: Raciale kenmerken

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 28 november 2001

Op 30 maart 2001 werd in een café een man van Senegalese afkomst op een bijzonder brutale manier afgesnauwd, beledigd en bespuwd, waarbij racistische opmerkingen werden geuit. Een van de beklaagde bracht bovendien de Hitlergroet toen hij door de overige cafébezoekers werd buiten gezet.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 27 november 2001

Een schoonmaakbedrijf stelt arbeiders te werk in een grootwarenhuis. Een zwarte bedrijfsverantwoordelijke begeeft zich naar het grootwarenhuis en deelt aan de tewerkgestelde arbeider (van Portugese herkomst) mee dat hij van werkplaats moet veranderen. Verscheidene personeelsleden van het grootwarenhuis nemen het op voor deze arbeider en beginnen de 2 aanwezige zwarten personen (de bedrijfsverantwoordelijke en een arbeider) te beledigen en te bedreigen (“sale nègre, c’est l’autre nègre qui partira, nous allons l’enculer, …”).

Jeugd­recht­bank Namen, afdeling Dinant, 22 oktober 2001

Een groepje minderjarigen bedreigde 3 jongeren, waarvan 1 zwarte persoon en 1 van Marokkaanse herkomst. Door het beledigingen en het dreigen met geweld, verhinderde dit groepje hen om dezelfde trein te nemen. Bovendien bleek dat de minderjarigen gekend waren voor hun racistische uitspraken en hun fascistoïde gedrag (hakenkruisen op hun schriften, Hitlergroet, " I love Hitler ").

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 29 juni 2001

3 ondersteunende vzw’s van de toenmalige politieke partij Vlaams Blok worden rechtstreeks gedagvaard door het Centrum en de Liga wegens kennelijk en herhaaldelijk bedrijven of verkondigen van discriminatie door een groep of vereniging. De rechtbank concludeert tot haar onbevoegdheid aangezien ze meent dat het om een politiek misdrijf zou gaan. Zie ook Hof van Beroep Gent 21 april 2004.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Waals-Brabant, 25 juni 2001

Een man raakt slaags met een familie met migratieroots. De volgende ochtend schrijft hij op een muur in de wijk: "Je chie sur ta sous race. Retourne dans ton pays, fils de pute de marocain ". 3 dagen later verwondt hij de broer van zijn eerste slachtoffer.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 5 juni 2001

Op 22 juni 1998 weigert een café in Brussel een bestelling op te nemen van een klas met leerlingen van Turkse en Marokkaanse afkomst. Ondanks een gebrekkig onderzoek (het café is al 2 jaar gesloten en van de eigenaar ontbreekt elk spoor, het personeel is nooit geïdentificeerd, laat staan ondervraagd, de enige bron is de lerares die zich burgerlijke partij gesteld heeft) beslist het parket om de eigenaar van het café te vervolgen op basis van artikel 1 en 2 van de antiracismewet.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 21 mei 2001

Op 21 mei 2000 veroordeelt de correctionele rechtbank van Antwerpen de beklaagde tot een gevangenisstraf van 2 jaar met uitstel en…

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Limburg, afdeling Hasselt, 8 mei 2001

Een persoon met migratieroots werd de toegang tot een café geweigerd omdat de portier ten onrechte van oordeel was dat het slachtoffer de week ervoor enkele vrouwen had lastiggevallen. De beklaagden gaven toe dat deze weigering op een vergissing berustte.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Limburg, afdeling Hasselt, 24 april 2001

Op 10 oktober 1999 werd het slachtoffer de toegang tot een dancing geweigerd. Officieel mocht hij niet binnen omdat hij niet over een lidkaart beschikte, maar de klager vermoedde dat de weigering ingegeven was door racistische motieven en diende dan ook klacht in.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Henegouwen, afdeling Doornik, 4 april 2001

In aanwezigheid van anderen krijgt een persoon met migratieroots tijdens een verhitte discussie te horen dat hij een “kwaadaardig iemand is die altijd ruzie zoekt en dat hij “sale bougnoul” is.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?