Hatespeech op sociale media tegen Cécile Djunga veroordeeld

13 april 2021
Actiedomein: Media/internet
Discriminatiegrond: Racisme

De correctionele rechtbank van Brussel heeft de internetgebruiker veroordeeld die een haatdragende boodschap publiceerde tegen Cécile Djunga, presentatrice bij de RTBF. Unia is verheugd: de rechtspraak herinnert ons eraan dat niet alles is toegestaan op sociale media. 

De correctionele rechtbank van Brussel veroordeelt ondubbelzinnig de verspreiding van online haatberichten. Dit is een belangrijk signaal in de strijd tegen cyberhate. Volgens Els Keytsman, directeur van Unia, "merken we al enkele jaren dat sociale media voor sommige mensen een uitlaatklep zijn. Ze verspreiden haatberichten zonder zich zorgen te maken over de gevolgen ervan voor mensen en de samenleving. Dit verschijnsel wordt nog versterkt door een gevoel van straffeloosheid. Unia is dan ook verheugd dat de rechter ons er opnieuw aan herinnert dat er ook grenzen zijn aan wat kan op sociale netwerken."  

De verdachte, die niet aanwezig was op de zitting, werd daarom veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf (15 dagen onvoorwaardelijk en de rest van de straf voorwaardelijk) en tot een boete van 1.600 euro. En dat wegens het aanzetten tot haat en geweld, het verspreiden van ideeën gebaseerd op rassensuperioriteit of -haat en schending van de wet op de ontkenning van de Holocaust. 

Een stem in de strijd tegen racisme 

Unia huldigt de moed van Cécile Djunga, die erop stond de procedure te doorlopen. "Dankzij haar bekendheid en zichtbaarheid is zij een woordvoerster geworden van de strijd tegen racisme en laat zij alle slachtoffers van racisme zien hoe belangrijk het is om haatboodschappen aan de kaak te stellen", voegt Els Keytsman eraan toe. 

Unia stelde zich in deze zaak burgerlijke partij wegens de ernst van de uitlatingen en ter ondersteuning van een inclusieve samenleving die diversiteit in de media waardeert. 

Herhaaldelijk racistische en antisemitische boodschappen 

In september 2018 publiceerde Cécile Djunga, presentatrice bij de RTBF, op sociale media een video waarin ze haar verdriet uitte over de racistische berichten waarvan ze sinds het begin van haar carrière het mikpunt is. Als reactie kregen zij en haar werkgever meerdere haatberichten. 

Het onderzoek identificeerde  de auteur van een van deze berichten met een bijzonder hatelijke en dreigende inhoud: "[...] Afrika zal u altijd met open armen ontvangen als België u niet kan uitstaan! Als u een aanval zou ondergaan (laten we hopen dodelijk) zal ik je aanvaller niet aangeven, ik zal hem eens goed feliciteren!"

Het was niet de eerste keer dat de dader zich op deze manier uitdrukte. Hij werd daarom zowel vervolgd voor zijn uitlatingen tegen Cécile Djunga als voor andere uitspraken met racistische en antisemitische inslag.  

Vergelijkbare artikels

16 september 2022

Bevestiging in hoger beroep voor eerste Belgische veroordeling van online haatzaaiende memes

Het hof van beroep van Antwerpen bevestigt de veroordeling van een vrouw die racistische en antisemitische video's en memes op sociale media plaatste. De vrouw werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel voor een periode van drie jaar en een geldboete van 320 euro, en een begeleid bezoek een de Kazerne Dossin. Het was de eerste keer in België dat haatzaaiende memes veroordeeld werden. Deze beslissing is dan ook een belangrijk juridisch precedent in de strijd tegen online haatspraak.