Ga verder naar de inhoud

Naleving van de rechten van personen met een handicap in België

Personen met een handicap hebben dezelfde rechten als ieder ander. Ze hebben ook specifieke rechten, zoals het recht op redelijke aanpassingen. Al deze rechten zijn vastgelegd en uitgelegd in de Belgische wetgeving en in een VN-verdrag. Hier lees je hoe Unia ervoor zorgt dat de rechten van mensen met een handicap worden toegepast in België.

Het Verdrag en het Facultatief Protocol bij het Verdrag

Mensen met een handicap stoten in België vandaag nog op hindernissen om ten volle deel te kunnen nemen aan het politieke, economische, sociale en culturele leven. Het Verdrag en het Facultatief Protocol bij het Verdrag vraagt dat die hindernissen worden weggewerkt.

Het Verdrag geeft België een politiek en juridisch kader en voorziet in concrete richtlijnen om de inhoud ervan uit te voeren.

België ratificeerde het VN-Verdrag in 2009. Zo engageerde België zich om de rechten van personen met een handicap toe te passen zoals ze in het Verdrag worden omschreven.

Unia waakt over de uitvoering van het VN-Verdrag in België

In 2011 hebben de federale overheid, de gemeenschappen en de gewesten aan Unia het mandaat gegeven van onafhankelijk opvolgingsmechanisme. Zo werd Unia voor het Verdrag bevoegd voor het:

  • Bevorderen: personen met een handicap en alle betrokken organisaties en verenigingen informeren over en bewustmaken van het bestaan van het Verdrag, van zijn opzet en van de rechten die het garandeert.
  • Beschermen: erop toezien dat de rechten van personen met een handicap gerespecteerd worden en onafhankelijk juridisch advies verstrekken en begeleiding bieden aan mensen wiens rechten geschonden zijn.
  • Opvolgen: nagaan of de wetgeving, het beleid en de praktijken stroken met het Verdrag.

Deze drie opdrachten zijn met elkaar verweven en laten samen toe om duurzaam toe te werken naar meer inclusie.

Unia werd ook uitgekozen omdat ze beantwoordt aan de Principes van Parijs die het functioneren van nationale mensenrechteninstellingen regelen en hun onafhankelijkheid en pluralisme waarborgen.

In de praktijk

Om haar opdracht te vervullen, heeft Unia een cel VN-Verdrag Handicap en een begeleidingscommissie opgericht.

  • De cel VN-Verdrag Handicap coördineert de opdracht tot bevordering, bescherming en opvolging van het Verdrag in samenwerking met de verschillende diensten van Unia.
  • De begeleidingscommissie verzekert de vertegenwoordiging en de participatie van het maatschappelijk middenveld. Ze is samengesteld uit vertegenwoordigers van verenigingen van personen met een handicap, de academische wereld en de sociale partners. De begeleidingscommissie helpt Unia bij het uitoefenen van haar missie, door het doorgeven van bezorgdheden op het terrein en door het maken van strategische beleidskeuzes.

Concrete acties voor de rechten van mensen met een handicap

Hoe bevordert, beschermt en controleert Unia de toepassing van de rechten van personen met een handicap in België? Hier zijn enkele concrete voorbeelden.

Openen Sluiten Voor jongeren

Openen Sluiten Voor werknemers

Openen Sluiten Voor mensen die ziekenhuiszorg nodig hebben

Openen Sluiten Voor kiezers

Openen Sluiten Voor geïnterneerden