Sollicitante met hoofddoek krijgt nieuwe kans

3 maart 2020
Actiedomein: Werk
Discriminatiegrond: Geloof of levensbeschouwing

Mag een werkneemster een hoofddoek dragen bij een functie zonder klantencontact? Bij het solliciteren van een job zonder klantencontact, wordt een vrouw afgewezen omdat ze een hoofddoek draagt. Unia komt tussen omdat het een vorm van discriminatie is.

Een vrouw solliciteert bij een verzekeringsmaatschappij voor een tijdelijke administratieve functie zonder klantencontact. Het sollicitatiegesprek verloopt positief. Dan wordt er aan de vrouw gevraagd of ze een hoofddoek draagt, waarop ze ja zegt.

Het bedrijf deelt haar daarop mee dat ze niet meer in aanmerking komt voor de functie. In het ‘neutrale’ bedrijf is er namelijk een algemeen verbod op het dragen van religieuze symbolen.

De vrouw voelt zich gediscrimineerd en stapt naar Unia,  die verklaart dat het algemeen verbod inderdaad een discriminatie op grond van geloof is. Bedrijven kunnen immers geen verbod leggen op een functie waarin men niet in contact staat met de klanten. Dat werd beslist in overeenstemming met de Europese rechtspraak.

Na Unia’s interventie en een intern overleg corrigeert het bedrijf zijn beleid. Het algemeen verbod wordt ingetrokken en zal niet meer van toepassing zijn. Ondertussen is de job waarvoor de vrouw solliciteerde al ingenomen door iemand anders. Maar de vrouw wordt uitgenodigd om nog voor de lopende vacatures te solliciteren.

Meer weten?