Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1296 databronnen gevonden. Er worden 1296 databronnen getoond op pagina 100 van de 130 pagina's.
1296 resultaten gevonden

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Luxemburg, afdeling Marche-en-Famenne, 23 februari 2011

Acht Vlamingen waren het slachtoffer van fysieke agressie bij het verlaten van een bar in Durbuy; hun wagen werd zwaar beschadigd.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Luik, 22 februari 2011

De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg te Hoei had de staking bevolen van de indirecte discriminatie op grond van gezondheidstoestand. Het slachtoffer van deze discriminatie droeg een hoofddoek om haar kaalheid, ingevolge een medische behandeling, te verbergen. Het huishoudelijk reglement van de zaak verbood ieder hoofddeksel, de dame in kwestie was dus niet welkom. In beroep meen het hof dat de vordering van het Centrum onontvankelijk is want gesteund op een criterium dat niet bij de wet voorzien is. Eindbeslissing Bergen, 29 september 2015

Hof van beroep Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 15 februari 2011

Een vzw organiseert reizen voor bepaalde personeelsleden van overheidssectoren. Personen die ouder zijn dan 55 jaar kunnen van bijzonder gunstige voorwaarden genieten. Het hof van beroep bevestigt dat er sprake is van een discriminatie op grond van leeftijd.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, 14 februari 2011

Een vrouw maakt een afspraak om een huurwoning te bezoeken. Ze verschijnt op de afspraak en blijkt een hoofddoek te dragen. Het verhuurkantoor meldt haar dat het bezoek niet kan doorgaan aangezien een andere kandidaat een optie nam. Deze andere kandidaat blijkt daarna een (onwetende) bediende te zijn van het verhuurkantoor.

Po­li­tie­recht­bank Brussel (Franstalig), 26 januari 2011

Het algemeen politiereglement van een Brusselse gemeente verbiedt het verbergen van het gelaat door schmink, het dragen van een masker of elk ander middel met uitzondering van carnaval. Er werd twee keer proces-verbaal opgesteld tegen een vrouw wiens gelaat volledig bedekt was.
Unia (burgerlijke) partij

Rechtbank van eerste aanleg Brussel (Franstalig), 25 januari 2011

Een jonge vrouw die een hoofddoek draagt wordt verzocht haar hoofddoek af te nemen in een bowlingzaak. De uitbater beroept zich op het huishoudelijk reglement waarbij, in naam van de veiligheid, alle hoofddeksels verboden zijn. De rechter besluit tot een indirecte discriminatie op basis van geloofsovertuiging.

Ar­beids­recht­bank Antwerpen, afdeling Mechelen, 24 januari 2011

Een vrouw wordt aangeworven op 31 juli 2008, in het kader van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur, voor de leiding en verantwoordelijkheid van de manuele verpakking. Ze genoot een opleiding voor deze job en werkt in ploegen. Vanaf 13 maart 2009 dient ze opeenvolgende ziekteattesten in.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Gent, 20 januari 2011

Een ervaren (solo) reiziger wenst deel te nemen aan een groepsreis naar Jordanië. Zijn deelname wordt geweigerd omdat hij doof is. Er wordt gevreesd voor contactproblemen met de medereizigers en de lokale bevolking, voor de veiligheid van de reiziger (bijvoorbeeld bij brand) en de redelijke aanpassingen (een eigen begeleider bovenop de Nederlandstalige groepsgids) worden te zwaar bevonden.

Ar­beids­recht­bank Luik, afdeling Namen, 10 januari 2011

De werkgever ontslaat een werkneemster voor zware fout ingevolge bewoordingen die ze geuit heeft op een facebookpagina waar tal van werknemers van het bedrijf actief op zijn. 

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen, 5 januari 2011

Een man staat terecht voor racistische uitlatingen die werden verspreid via zijn blog. De rechter meent dat de inhoud van de blogberichten de grens van de vrije meningsuiting overschrijden en racistisch zijn. Hij krijgt een werkstraf opgelegd om voortaan meer respect te tonen voor al zijn medemensen in de samenleving.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?