Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1296 databronnen gevonden. Er worden 1296 databronnen getoond op pagina 116 van de 130 pagina's.
1296 resultaten gevonden
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Bergen, 24 juni 2005

Een woordenwisseling in een postkantoor, in het bijzijn van getuigen, tussen een persoon van Italiaanse afkomst en een politieman in burger, wordt verder gezet op straat en zelfs op het politiekantoor. In eerste aanleg meende de correctionele rechtbank van Doornik, bij vonnis van 1 juni 2004, dat de inbreuk niet bewezen was.

Hof van beroep Antwerpen, 14 juni 2005

Het hof van beroep van Antwerpen hervormt een vonnis van de rechtbank van eerste aanleg Limburg, afdeling Hasselt, van 5 oktober 2004. De…

Rechtbank van eerste aanleg Brussel (Franstalige), 3 juni 2005

Wanneer een appartement te huur wordt gesteld met behulp van een vastgoedkantoor, een raamaffiche en het internet, dan is er sprake van het ter beschikking van een goed of een dienst aan het publiek, ook al woont de verhuurster in hetzelfde gebouw  Een verklaring van een kennis kan een feit uitmaken dat leidt tot de verdeling van de bewijslast.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Leuven, 25 mei 2005

Twee portiers weigeren de toegang tot een uitgaansgelegenheid aan twee personen met een donkere huidskleur. Het onderzoek doorprikt de “klassieke” argumenten van dronkenschap of problemen in het verleden zodat de rechtbank tot het besluit komt dat de weigering enkel was ingegeven door de huidskleur en er dus sprake is van discriminatie.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, 10 mei 2005

In de cafetaria van een rusthuis doet een bezoeker, in het bijzijn van getuigen, een uitspraak ten aanzien van een stagiaire van vreemde afkomst waarvan de rechtbank de mening is toegedaan dat het gaat om het aanzetten tot discriminatie of haat. De dader herhaalt zijn standpunt op de parking van het rusthuis tegen de moeder van het slachtoffer. Hij verwees naar de Turkse origine van de slachtoffers. Het feit dat deze van Marokkaanse en niet van Turkse origine zijn is niet relevant. De door de dader toegeschreven nationale afstamming volstaat.
Unia (burgerlijke) partij

Rechtbank van eerste aanleg Waals-Brabant, 19 april 2005

Twee van de drie verzoekers zijn een homostel. Door bemiddeling van een vastgoedkantoor vinden zij op 17 november 2004 een huis dat ze wensen te huren en nog diezelfde dag betalen ze aan het kantoor de eerste huur. Op het ontvangstbewijs wordt bevestigd dat de betaalde som overeenkomt met de eerste maand huur en dat het kantoor, op basis van deze betaling, zich ten stelligste en op definitieve wijze inzet voor de verhuur van het goed. De huur wordt pas effectief wanneer de eigenaar de huurovereenkomst ondertekend heeft. Twee dagen later laat de bediende van het vastgoedkantoor een bericht achter op het antwoordapparaat van de twee verzoekers waarin zij laat weten dat de eigenaars het huis wensen te verhuren aan een traditioneel koppel en dat ze dus de betaalde som mogen komen terughalen.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Antwerpen, 14 april 2005

Sigfried V. werd vervolgd voor het ontkennen van de genocide die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Duitse nationaal-socialistische regime is gepleegd. Samen met zijn broer leidde hij de organisatie VHO, die in heel België pamfletten en boeken van de belangrijkste Belgische en buitenlandse negationisten verspreidde. Ook via www.vho.org, een negationistische website, verspreidden ze hun negationistische ideeën.

Unia (burgerlijke) partij

Jeugd­recht­bank Leuven 26 maart 2005 en 20 april 2005

Uit het gedrag en het taalgebruik tegenover het slachtoffer kan worden opgemaakt dat de slagen en verwondingen werden toegediend vanuit een haat tegen, het misprijzen van of de vijandigheid tegen een persoon wegens diens seksuele geaardheid.

On­der­ne­mings­recht­bank Brussel (Franstalig), 7 maart 2005

In september 2003 deelde een verzekeraar aan zijn verzekerden mee dat de premies voor de hospitalisatieverzekering zouden stijgen. De procentuele stijging was hoger voor oudere polishouders. De verzekeringsmaatschappij rechtvaardigde dit onderscheid door het feit dat de kosten van een  ziekenhuisopname hoger zijn voor oudere polishouders dan voor jongere.

Hof van beroep Antwerpen, 17 februari 2005

In een zaak van discriminatie bij de toegang tot een uitgaansgelegenheid, heeft het hof met betrekking tot een aantal feiten de inbreuk op artikel 2 aanvaard. Het onderzoek on the spot door de politie doorprikte de klassieke argumenten van de portiers dat de weigering was ingegeven vanuit dronkenschap, agressief gedrag of kledij van de bezoeker.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?