Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1409 databronnen gevonden. Er worden 1409 databronnen getoond op pagina 120 van de 141 pagina's.
1409 resultaten gevonden

Rechtbank van eerste aanleg Limburg, afdeling Hasselt, 30 juni 2008

Door een wijziging in het schoolreglement (verbod hoofddeksels) kunnen jonge sikhs hun tulband niet meer dragen. In kortgeding acht de rechter zich niet bevoegd om uitspraak te doen. De rechtbank ten gronde meent dat de school niet voldoet aan de voorwaarden om een beperking aan de vrijheid van godsdienst op te leggen.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Antwerpen, 25 juni 2008

Gewone telefoongesprekken, waarvan (1) de inhoud wordt bevestigd (onder eed) door een derde waarvan de geloofwaardigheid niet in twijfel wordt getrokken en (2) de gegevens op het uittreksel van de telefoonrekening, zijn voldoende ernstig en relevant om te worden beschouwd als elementen die aanleiding geven tot het verdelen van de bewijslast.

Unia (burgerlijke) partij

Arbeidshof Antwerpen, afdeling Antwerpen, 25 juni 2008

Een man solliciteert als meubelmonteerder voor een vacature uitgeschreven bij de VDAB. Hij neemt telefonisch contact op maar bij het kenbaar maken van zijn naam krijgt hij te horen dat de vacature is ingevuld. Wanneer twee andere personen bellen lijkt de vacature nog niet ingevuld.

Arbeidshof Antwerpen, afdeling Antwerpen, 4 juni 2008

De vraag die zich opwerpt is of er al dan niet sprake is van discriminatie wanneer een aanvullende pensioenregeling enkel voorzien is voor bedienden en niet voor arbeiders. 

Arbeidshof Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 11 april 2008

Een scheidsrechter wordt ontslaan wanneer hij de leeftijd van 45 jaar bereikt heeft. In eerste aanleg meende de rechtbank dat er wel degelijk sprake was van discriminatie gelet op Richtlijn 2000/78 en de verplichting om richtlijnconform te interpreteren. 

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le Rechtbank Brussel (Franstalig), 4 april 2008

De feiten dateren van 2000. Een vastgoedmakelaar weigerde een appartement te laten bezoeken in het Brusselse aan een kandidaat-huurder,vanwege haar huidskleur, waarbij hij inriep dat de verhuurder weigerde te verhuren aan personen met een ‘zwarte’ huidskleur.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 3 april 2008

De correctionele rechtbank van Brussel herinnerde aan het feit dat een immobiliënkantoor zich niet kan verschuilen achter de (discriminatoire) eis van een eigenaar om niet aan “zwarten” te verhuren. “Door deze eis op te volgen en dus als tussenpersoon in de discriminatie op te treden, maakt een immobiliënkantoor zich schuldig aan discriminatie, of is hij alleszins als mededader van de eigenaar opgetreden. Rekening houdend met zijn intellectueel niveau, afgeleid uit zijn functie als immobiliën-agent, kon de dader het strafbare karakter van zijn gedrag niet negeren”. Het Centrum ontving een schadevergoeding van 650 euro.

Hof van Justitie van de Europese Unie, 1 april 2008

Aan een werknemer die een geregistreerd partnerschap heeft afgesloten met een partner van hetzelfde geslacht, omdat het huwelijk voor hen niet toegankelijk is, moeten dezelfde rechten inzake nabestaandenpensioen worden toegekend als aan gehuwden.

Ar­beids­recht­bank Brussel (Franstalig), 19 maart 2008

In het kader van een CAO was jobzekerheid ingevoerd voor werknemers die niet de overeengekomen pensioenleeftijd bereikt hadden. Wie die leeftijd wél bereikt had zou daardoor gediscrimineerd zijn.

Arbeidshof Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 29 februari 2008

Rekening houdend met de leeftijd, geleverde prestaties, toekomstperspectieven en nood aan effectieven voor het volgend seizoen mag een scheidsrechter niet meer in eerste klasse fluiten. De man roept onder meer leeftijdsdiscriminatie in.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?