Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1353 databronnen gevonden. Er worden 1353 databronnen getoond op pagina 123 van de 136 pagina's.
1353 resultaten gevonden
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen, 23 december 2004

In de toiletten van een danscafé maakten twee volwassenen een jongeman van Indische origine uit voor “vuile bruine”. Er ontstond een woordenwisseling waarbij de beide mannen hun slachtoffer door de deur van het toilet duwden, waardoor deze op de dansvloer terechtkwam. Verschillende getuigen, waaronder de uitbater van het danscafé, bevestigden dat de daders de jongeman sloegen en stampten terwijl hij op de grond lag en hierbij luidop “vuile zwarte, vuile neger” riepen.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 7 december 2004

In deze zaak van discriminatie bij het verhuren van een appartement heeft de correctionele rechtbank van Antwerpen de inbreuken op artikel 2 van de antiracismewet aanvaard. Het Centrum ontving 250 euro morele schadevergoeding.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 23 november 2004

Twee jongeren hadden op een chatkanaal een gesprekspartner met de dood bedreigd omwille van haar vermeende Joodse herkomst en bij herhaling antisemitische uitspraken gepost. De Antwerpse rechter achtte de feiten bewezen en veroordeelde beide daders wegens inbreuken op de antiracismewet tot een effectieve werkstraf van 50 uren en een boete van 50 euro.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van Cassatie, 9 november 2004

Het Hof van Cassatie heeft de uitspraak van het hof van beroep te Gent dd. 21 april 2004 inzake het openbaar ministerie, het Centrum en de Liga voor Mensenrechten tegen drie vzw's verbonden met het Vlaams Blok niet verbroken.

Unia (burgerlijke) partij

Jeugd­recht­bank Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 5 november 2004

Een minderjarige leerling heeft zich op grove racistische wijze uitgelaten ten aanzien van een leerkracht en herstelbemiddeling geweigerd. Hij schijnt zich nog steeds niet bewust te zijn van de ernst van de feiten, noch van het grievende karakter van zijn woorden en handelingen (dreiging met slagen). 

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 20 oktober 2004

Na een klacht van het Centrum bracht het parket twee personen voor de rechtbank voor antisemitische daden die de Joodse afkomst van hun leraar Frans viseerden. Het Openbaar Ministerie vervolgde hen voor inbreuken op de negationismewet.. Het Centrum stelde zich naast het slachtoffer ook burgerlijke partij omdat uitspraken zoals Heil Hitler, les Juifs sont des assassins, mort aux juifs (sic) , het brengen van de hitlergroet en het aanbrengen van hakenkruisen eveneens inbreuken zijn op de anti racisme wet van 30 juli 1981.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 15 oktober 2004

Reeds bij het binnentreden van de zaak uitgebaat door beide slachtoffers hadden de beklaagden racistische opmerkingen gemaakt. Toch werden ze bediend. De hele situatie mondde uit in slagen en verwondingen.

Grond­wet­te­lijk Hof, 6 oktober 2004

Het Grondwettelijk Hof vernietigt in dit arrest enkele bepalingen uit de wet van 25 februari 2003 ter bestrijding van discriminatie en tot wijziging van de wet van 15 februari 1993 tot oprichting van een Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding. Enkele andere bepalingen worden geïnterpreteerd door het Grondwettelijk Hof.

Rechtbank van eerste aanleg Limburg, afdeling Hasselt, 5 oktober 2004

Zes leerlingen dienden op 22 september 2004 een vordering tot staking in tegen het schoolreglement van een provinciale handelsschool waarin wordt gesteld dat de leerlingen geen hoofddeksel mogen dragen in de klas, in de studie- of in de eetzaal. De leerlingen meenden dat zij gediscrimineerd werden op basis van hun geloof en dat er een inbreuk werd gemaakt op hun godsdienstvrijheid omdat ze geen hoofddoek meer mochten dragen.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Brussel (Franstalig), 30 september 2004

De feiten dateren van 2000 en betreffen de intriges van een verantwoordelijke van de algemene bewakingsdienst van de MIVB. Hij wordt ervan verdacht om enerzijds de volgende uitspraak te hebben verricht "ce n'est pas un bougnoul qui me fera changer d'avis" en om anderzijds aan een directe chef de opdracht te hebben gegeven om geen agenten van vreemde origine tewerk te stellen in het depot tijdens de feestelijkheden naar aanleiding van het 100-jarig bestaan.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?