Heb je een handicap? Laat je stem horen!

2 december 2019
Actiedomein: Alle domeinen
Discriminatiegrond: Handicap

Heb je een handicap en wil je jouw stem laten horen bij de VN?

Wij zijn benieuwd naar jouw mening over de naleving van je rechten.

  De vragenlijst bestaat ook in een easy to read-versie.

  België zal voor de tweede keer beoordeeld worden door de Verenigde Naties. Die evaluatieprocedure loopt momenteel.

  Waarom deze evaluatie ?

  Om na te gaan wat België sinds 2014 gedaan heeft om de rechten van personen met een handicap te waarborgen.

  De evaluatie van België is gebaseerd op rapporten. Die rapporten worden opgesteld door de Belgische overheid, het maatschappelijk middenveld (ngo's en organisaties die personen met een handicap vertegenwoordigen) en Unia, het onafhankelijke mechanisme dat verantwoordelijk is voor het toezicht op de uitvoering van het VN-Verdrag.

  Tijdens deze tweede evaluatie is de rapportageprocedure vereenvoudigd. Dit betekent dat de Belgische overheid geen verslag meer moet schrijven, maar wel een lijst met vragen van het VN-Comité moet beantwoorden.

  De rol van Unia

  Unia kreeg het mandaat van toezichtsmechanisme voor de uitvoering van het VN-Verdrag.

  Daarom heeft Unia de mogelijkheid om met een parallel rapport te reageren op de antwoorden van de federale overheid, de Gemeenschappen en de Gewesten.

  Het maatschappelijk middenveld, dat wil zeggen personen met een handicap en de organisaties die hen vertegenwoordigen, kunnen ook één of meer alternatieve rapporten indienen.

  Jouw rol

  Voor Unia moeten deze rapporten gebaseerd zijn op jouw ervaringen en rekening houden met jouw mening.

  Unia heeft daarom een vragenlijst opgesteld. Deze vragenlijst is bedoeld voor alle personen met een handicap en stelt bijvoorbeeld vragen over de naleving van je rechten op vlak van huisvesting, onderwijs, werk, toegankelijkheid, relaties, emotionele en seksuele beleving, enzovoort.

  Als je het nodig hebt, kan je hulp vragen om de vragenlijst in te vullen. 

  Jouw mening telt, doe mee!

  Deze vragenlijst bestaat ook in een easy to read-versiein het Frans en in het Duits. Een versie in Vlaamse Gebarentaal zal binnenkort beschikbaar zijn op de Unia-website.

  Vertegenwoordig je een vereniging van personen met een handicap of gebruikers van geestelijke gezondheidszorg, of ben je een professional en wil je graag deelnemen aan onze bevraging? 

  Unia zal ook rechtstreekse ontmoetingen organiseren met groepen van personen met een handicap, professionals en organisaties. Iedereen die geïnteresseerd is om zijn of haar observaties te delen, kan met ons contact opnemen: consult.handicap@unia.be.

  Indien nodig, nemen we opnieuw contact op met jou.

  Meedoen? 

  Wil je eerst weten wat je van de vragenlijst kan verwachten? Lees dan hier het overzicht van de vragen. 

  Vergelijkbare artikels

  3 december 2021

  Overheden moeten volgens Unia meer doen voor mensen met een handicap

  Er is nog een lange weg te gaan voor mensen met een handicap een echte plaats hebben in een inclusieve samenleving. Dat is de conclusie van het laatste verslag van Unia over de eerbiediging van de rechten van personen met een handicap. Het rapport wordt vandaag gepubliceerd ter ere van de Internationale dag van personen met een handicap. "Het is tijd dat de overheden hun beloften nakomen", zegt Unia-directeur Els Keytsman.