Jaarverslag 2018: mensenrechten in ere herstellen
In 2018 weerklonk luid protest tegen het racisme dat onze samenleving aanvreet. Er werd opgeroepen tot een meer krachtige tegenmobilisatie door politici en burgers. Ons beeld van een open en tolerant land kreeg in 2018 nog verder een deuk door homofobe agressies in verschillende Belgische gemeenten.
Dat het moeilijk is om de samenleving op een inclusieve leest te schoeien, blijkt ook uit de plaats van mensen met een handicap in onze samenleving (gebrek aan echte vooruitgang rond toegankelijkheid, drempels bij het uitoefenen van hun stemrecht, gebrek aan budget voor zelfstandig wonen, …).
In 2018 waren er gelukkig ook positieve evoluties in de regelgeving en grote juridische overwinningen. Maar deze onmiskenbare vooruitgang contrasteert met de hernieuwde spanningen in de samenleving, die kreunt onder de groeiende sociale ongelijkheid die haar cohesie ondermijnt. We moeten hier meer gehoor aan geven en blijven werken op wat mogelijk is en ook op wat verboden is.
Het jaarverslag zoomt in op de meest frappante ontwikkelingen in 2018 en de impact daarvan op de aanbevelingen van Unia, ons strategisch plan en onze acties op lokaal en internationaal niveau. Je kan het volledige jaarverslag downloaden op deze pagina.
Jaarverslag versus cijferverslag
Daarnaast heeft Unia ook een cijferverslag: dit verslag kan je complementair lezen met het jaarverslag. Het cijferverslag heeft een kwantitatieve focus en analyseert vooral de trends in de meldingen die we in 2018 ontvingen. Bovendien geeft het cijferverslag ook cijfers rond onze rechtszaken, onze informatie- en sensibilisatieacties en onze opleidingen. Je kan het cijferverslag hier raadplegen.
Presentatie jaarverslagen in Vlaanderen
In de loop van 2019 presenteerde Unia haar jaarverslag in de verschillende Vlaamse centrumsteden. De regionale rapporten 2018, die voorgesteld werden aan de schepenen en verantwoordelijke ambtenaren, kan je hieronder downloaden:
Vergelijkbare publicaties
Parallel rapport voor het Comité voor de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen (CEDAW) (2022)
Wist je dat 86% van de mantelzorgers van mensen met een beperking vrouw is? Of dat de arbeidsparticipatie van vrouwen van buitenlandse origine lager blijft dan die van mannen en dat ze vaker deeltijds werken, in lager betaalde banen of in minder gewaardeerde sectoren (zoals huishoudelijke hulp)?
Het werk van Unia in 2021, uitgedrukt in cijfers

Voor welke situaties deden de Belgische burgers in 2021 het vaakst een beroep op ons? Steeg het aantal meldingen dat Unia ontving? Over welke domeinen en criteria ging het vooral in de dossiers die we openden? Is de impact van de COVID-19-pandemie nog zichtbaar in onze cijfers?
Jaarverslag 2021: een andere wereld is mogelijk

Terwijl werkgevers moeite hebben om vacatures in te vullen, blijft discriminatie op de werkvloer bestaan. Een woning vinden, gaat niet zonder slag of stoot als je bijvoorbeeld een handicap hebt. Unia behandelde meer dan 10.000 discriminatiemeldingen in 2021. Toch gelooft ze dat een andere en meer inclusieve wereld mogelijk is.
Standpunt over de oprichting van een Vlaams gelijkheidsorgaan en de uitstap uit Unia (2021)

Op 30 september 2019 sloten de Vlaamse regeringsonderhandelaars een regeerakkoord waarin stond dat de nieuwe regering uit Unia wou stappen en een eigen Vlaamse mensenrechteninstelling wou oprichten. Op deze pagina vind je de bedenkingen en bezorgdheden van Unia over het huidige voorstel.