Raciale discriminatie op de huisvestingsmarkt: hoe bewijs je het?

Je bent op zoek naar huisvesting en denkt dat je gediscrimineerd werd op grond van je origine. Hoe kan je dat zeker weten, en hoe kan je het bewijzen?

De antidiscriminatiewetgeving beschermt je en om je te helpen stelt Unia je een methode voor om na te gaan of je gediscrimineerd werd.

Unia kan je ook bijstaan indien je in je zoektocht naar een nieuwe woning gediscrimineerd wordt op basis van andere criteria zoals handicap of vermogen (inkomen, werkloosheidsuitkering, …).

Een bewijs kan je telefonisch of via e-mail krijgen

Telefonisch

  1. Ik telefoneer onder mijn eigen naam en stel me opnieuw kandidaat. Ik neem het gesprek op.

  2. Diezelfde dag vraag ik aan een kennis of een vereniging om terug te bellen onder een 'Belgisch klinkende' naam, en het gesprek op te nemen. De kennis of vereniging gebruikt een vergelijkbaar profiel.

  3. Reageert het vastgoedkantoor verschillend? Dan bewaar ik de beide gesprekken als bewijsmateriaal. Ik bezorg de bestanden aan Unia.

Per e-mail

  1. Ik verstuur een e-mail onder mijn eigen naam om me opnieuw kandidaat te stellen.

  2. Diezelfde dag vraag ik aan een kennis of een vereniging om een soortgelijke e-mail te versturen onder een 'Belgisch klinkende' naam. De kennis of vereniging gebruikt een vergelijkbaar profiel.

  3. Reageert de eigenaar of het vastgoedkantoor verschillend? (bijvoorbeeld: het pand is beschikbaar voor de ene maar niet voor de andere). Dan stuur ik een nieuwe e-mail aan de verhuurder met mijn werkelijke identiteit.

  4. Ik bezorg de uitgewisselde berichten aan Unia.

Wil je advies of begeleiding bij het doorlopen van de test?

Doe een beroep op een partnerorganisatie.

Wil je discriminatie melden?

Vul hier het online meldingsformulier in.

Wil je meer juridische informatie over de bewijslast, praktijktests of opnames?

Raadpleeg ons juridisch vademecum.