Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

A total of 1166 items found. Showing 1166 items on page 2 of 117.
1166 resultaten gevonden
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 18 juni 2024

Twee voetbalsupporters werden ervan beschuldigd antisemitische liederen te hebben gezongen tijdens een voetbalwedstrijd. Ze werden vrijgesproken omdat de foto’s in het dossier niet duidelijk waren en niet met zekerheid kon worden vastgesteld dat de twee voetbalsupporters de feiten hadden gepleegd.

Unia (burgerlijke) partij

Hof van assisen van de provincie Luik, 6 juni 2024

Het hof van assisen veroordeelt een homoseksuele man voor moord op een andere homoseksuele man. Het feit dat de dader zelf homoseksueel is verhindert niet dat hij handelde vanuit een homofoob haatmotief.

Unia (burgerlijke) partij

Rechtbank van eerste aanleg Brussel (Franstalige), 27 mei 2024

Een gynaecologe weigerde om een seropositieve patiënte te behandelen met een laser.  Het argument van de gynaecologe was dat ze niet beschikte over de juiste ontsmettingsapparatuur. De rechtbank oordeelde dat de patiënte werd gediscrimineerd op grond van haar gezondheidstoestand.

Europees Hof voor de Rechten van de Mens, 21 mei 2024

De Belgische overheid heeft, in een zaak van politiegeweld, geen effectief onderzoek gevoerd naar de feiten. Er is bijgevolg een schending van het procedurele luik van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Ar­beids­recht­bank Luik, afdeling Luik, 21 mei 2024

Het ontslag van een arbeider tijdens een periode van afwezigheid wegens ziekte is volgens de arbeidsrechtbank discriminatoir gelet op verschillende elementen.

Vre­de­ge­recht Limbourg, 16 mei 2024

Een familie van woonwagenbewoners werd door een gemeente verplicht om een terrein te verlaten omdat het terrein een risico inhoudt voor overstromingen. Artikel 23 van de Grondwet waarborgt het recht op behoorlijke huisvesting. De vrederechter verplicht de gemeente om voor een nieuwe locatie te zorgen waar de familie kan beschikken over elektriciteit, water en afvalophaling.

Europees Hof voor de Rechten van de Mens, 16 mei 2024

Twee middelbare scholen uit het Vlaamse gemeenschapsonderwijs verbieden hun leerlingen om zichtbare religieuze tekenen te dragen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat dit verbod niet in strijd is met de bepalingen over de godsdienstvrijheid uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Arbeidshof Luik, afdeling Luik, 14 mei 2024

Een medewerkster van een supermarkt werd ontslagen nadat ze enkele dagen afwezig was wegens ziekte. De werkgever beweerde dat de afwezigheid van de vrouw had geleid tot een desorganisatie van het werk, maar kon dit niet concreet maken. Het ontslag was volgens het arbeidshof discriminatoir.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalige), 13 mei 2024

Een man wordt veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf wegens discriminatoire belaging en misbruik van elektronische communicatiemiddelen. Gedurende enkele weken had hij bijzonder kwetsende homo- en transfobe boodschappen ingesproken op de gsm van het slachtoffer. 

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalige), 7 mei 2024

Tijdens en na een controle van de vervoersbewijzen uit een man bedreigingen en beledigingen tegenover een medewerker van de MIVB en tegenover politie-inspecteurs. deze man wordt veroordeeld tot een werkstraf van 80uur en een geldboete van 800 euro. 

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?