Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

A total of 1166 items found. Showing 1166 items on page 3 of 117.
1166 resultaten gevonden

Arbeidshof Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 6 mei 2024

Het arbeidshof oordeelt in dit arrest dat een vakbondsafgevaardigde werd gediscrimineerd op grond van zijn syndicale overtuiging en dat de forfaitaire schadevergoeding van 6 maanden brutoloon uit de Antidiscriminatiewet kan worden gecumuleerd met de vergoeding op grond van de wet van 19 maart 1991.

Ar­beids­recht­bank Luik, afdeling Marche-en-Famenne, 25 april 2024

Het feit dat een quality manager werd ontslagen op de dag dat ze terugkeerde uit ziekteverlof is onvoldoende om een vermoeden van discriminatie aan te tonen.

Ar­beids­recht­bank Luik, afdeling Luik, 9 april 2024

Een thuishulp werd niet ontslagen omwille van haar gezondheidstoestand, maar omwille van haar onwettige afwezigheden op het werk.

Arbeidshof Luik, afdeling Neufchâteau, 27 maart 2024

Het arbeidshof oordeelt het ontslag van een commercieel directeur, die was geopereerd na een fietsongeval en daardoor een tijd afwezig was, discriminatoir is.

Arbeidshof Brussel (Franstalig), 26 maart 2024

Het feit dat de werkgever eerder al drie werknemers die afwezig waren wegens ziekte had ontslagen, is één van de elementen die een vermoeden van discriminatie aantonen. 

Ar­beids­recht­bank Luik, afdeling Luik, 22 maart 2024

In het geval van pesterijen op de werkvloer is niet de Antidiscriminatiewet van toepassing, maar wel de Welzijnswet (behalve voor wat betreft de bescherming tegen represailles).

Grond­wet­te­lijk Hof, 21 maart 2024

Door de wet van 30 oktober 2022 werd een premie voor elektriciteit en gas toegekend aan huishoudelijke afnemers. De wet was niet van toepassing op personen die in assistentiewoningen en woonzorgcentra verbleven. Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat het niet toekennen van deze premies aan personen die in woonzorgcentra en assistentiewoningen verbleven geen discriminatie vormt.

Arbeidshof Brussel (Franstalig), 20 maart 2024

Een vrouw is een tijdje werkonbekwaam na een chirurgische ingreep. Ze heeft een afwezigheidsattest, maar hervat het werk niet na het verstrijken van de einddatum die op het afwezigheidsattest vermeld staat. De werkgever ontslaat haar vervolgens om dringende reden. Het arbeidshof oordeelt dat het ontslag niet discriminatoir is (op basis van de gezondheidstoestand).

Arbeidshof Bergen, 15 maart 2024

Een internationale organisatie ontslaat een vrouw na meer dan twee jaar afwezigheid wegens ziekte (volgend op ongepast gedrag van haar hiërarchische verantwoordelijke). Het arbeidshof kent een schadevergoeding tot voor ongewenst seksueel gedrag op het werk, niet respecteren van de welzijnswet, misbruik van het ontslagrecht en discriminatie op basis van de gezondheidstoestand.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, 12 maart 2024

De correctionele rechtbank veroordeelde de leider en zes leden van de groepering Schild & Vrienden voor aanzetten tot discriminatie, segregatie haat en/of geweld; negationisme; verspreiden van racistische denkbeelden en lidmaatschap van een racistische vereniging.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?