Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1296 databronnen gevonden. Er worden 1296 databronnen getoond op pagina 92 van de 130 pagina's.
1296 resultaten gevonden

Arbeidshof Brussel (Franstalig), 9 januari 2013

Een vrouw werkte als bevoorraadster, maar moest na een paar jaar in de job een operatie aan de handen ondergaan. Ze vroeg daarop aan haar werkgever om aangepast werk. Hij weigerde dat en ontsloeg haar.

Arbeidshof Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 7 januari 2013

Een inpakster wordt ontslagen wegens ‘veelvuldige’ afwezigheid omwille van ziekte. Haar afwezigheid was te wijten aan pogingen om zwanger te geraken met medische bijstand. In eerste aanleg stelt de arbeidsrechtbank te Brussel, bij vonnis van 27 december 2011, haar in het ongelijk. Ze stelt hoger beroep in om het willekeurig ontslag aan te vechten.
Unia (burgerlijke) partij

Ar­beids­recht­bank Antwerpen, afdeling Tongeren, 2 januari 2013

Een jonge vrouw vond via een uitzendbureau een job als verkoopster in een filiaal van een winkelketen. Ze bood zich aan met haar hoofddoek en begon ook te werken met haar hoofddoek. De verantwoordelijke van het filiaal liet in het moederland van het bedrijf een hoofddoek bestellen die paste bij haar uniform. Maar enkele klanten maakten opmerkingen over de hoofddoek en de arbeidsovereenkomst van de vrouw werd niet meer verlengd.

Ar­beids­recht­bank Brussel (Franstalig), 24 december 2012

Een ziekenhuis zet de samenwerking stop met een arts-specialist die de leeftijd van 75 jaar bereikt. Volgens de arbeidsrechtbank is er sprake van directe discriminatie op grond van leeftijd.

Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, 24 december 2012

Een jongeman met migratieroots werd ernstig gewond bij een schietincident. Het bijzonder grondig gevoerde onderzoek wees uit dat de dader geen racistische motieven had, maar dat zijn handelen te wijten was aan emotionele labiliteit.

Hof van beroep Antwerpen, 19 december 2012

Een jonge vrouw van Iraakse afkomst leefde samen met een man van Belgische afkomst; samen baatten ze een winkel uit. Maar haar traditionele familie verwierp haar westerse manier van leven, en tijdens een familiebezoek werd ze opgesloten, mishandeld en met de dood bedreigd.

Arbeidshof Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 18 december 2012

Een ambtenaar had zware rugproblemen en kon zijn job als tolk, waarvoor hij lange tijd in een cabine moet stilzitten, niet meer uitvoeren. Uiteindelijk kreeg hij alleen nog vertaalwerk toegewezen.

Ar­beids­recht­bank Henegouwen, afdeling Bergen, 7 december 2012

Een directeur heeft een conflict met zijn raad van bestuur. Uiteindelijk dient hij een klacht wegens pesterijen in, op grond van de wetgeving inzake welzijn op het werk. Na een ziekteverlof vraagt hij om zijn werkzaamheden halftijds te mogen hervatten. Dat wordt hem geweigerd, en hij wordt ontslagen.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Gent, 6 december 2012

Een dame met motorische handicap werd tot twee maal toe de toegang geweigerd tot een eetgelegenheid omdat ze vergezeld was van haar assistentiehond. De tweede weigering werd vastgesteld door een gerechtsdeurwaarder.

Hof van Cassatie, 3 december 2012

Schadevergoedingen die eenzelfde schade dekken, kunnen worden gecumuleerd wanneer ze een verschillende oorzaak hebben.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?