Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1296 databronnen gevonden. Er worden 1296 databronnen getoond op pagina 96 van de 130 pagina's.
1296 resultaten gevonden

Rechtbank van eerste aanleg Brussel (Franstalig), 10 februari 2012

Een klacht wordt ingediend in het kader van een procedure die het album ‘Kuifje in Congo’ betreft. Vervolgens wordt een vordering tot staking ingeleid tegen dit album dat sinds zijn eerste uitgave in 1931 verdeeld wordt. De vordering beoogt voornamelijk het verbod van verspreiding of deze te laten gepaard gaan met bepaalde verplichtingen (verwittiging, inleiding,…). De Voorzitter van de rechtbank is de mening toegedaan dat er voor de verwijten op burgerlijk vlak geen sprake is van belaging noch opdracht tot discriminatie. Voor de verwijten die gesteund zijn op strafrechtelijke inbreuken stelt hij vast dat er geen bijzonder opzet voorhanden is.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Leuven, 8 februari 2012

De dader sloeg een meisje dat het zwembad verliet. Hij was de mening toegedaan dat het voor een moslima niet hoorde dat ze het zwembad bezocht.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, 30 januari 2012

Twee jonge vrouwen zijn pas bevallen en delen dezelfde ziekenhuiskamer. De partner van één van de twee stelt vast dat de andere vrouw van Turkse afkomst is. Hij deelt aan de verpleger mede dat zijn familie geen kamer wenst te delen met een bruine. Raadt aan zijn vrouw aan overal af te blijven om niet besmet te geraken en meent dat het ziekenhuis Turken bij Turken, en Belgen bij Belgen moet leggen. Hij wordt veroordeeld wegens aanzetten tot discriminatie op grond van huidskleur.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 18 januari 2012

Het slachtoffer maakt in een café kennis met jongeren. Na het verlaten van de zaak wordt hij zwaar toegetakeld (5 weken arbeidsongeschikt, tanden uitgeslagen, arm gebroken). Hij meent meegelokt te zijn omwille van zijn seksuele geaardheid. De jongeren verklaren dat ze hem een goed pak slaag wilden geven. 

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, 10 januari 2012

De dader maakt amok op de tram. Hij verwijt de trambestuurster dat ze blank is, vrouw en geen moslim. Hij scheldt haar uit, spuwt en klopt op de bestuurderscabine, in aanwezigheid van anderen op de tram.

Hof van beroep Bergen, 10 januari 2012

Een man wordt uitgesloten uit de Getuigen van Jehovah. Volgens de richtlijnen van de organisatie mogen andere Getuigen van Jehovah geen contact meer hebben met de man. Het hof van beroep oordeelt dat de man geen geen voldoende pertinente feiten aanvoert die het bestaan van een discriminatie kunnen doen vermoeden en oordeelt dat het hoger beroep ongegrond is.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Brugge, 10 januari 2012

Een buschauffeur roept op de openbare weg tegen een man met donkere huidskleur: “Zwarten, makak, ga terug naar uw land”. Tijdens het proces geeft de man geen enkele blijk van schuldinzicht.
Unia (burgerlijke) partij

Arbeidshof Antwerpen, afdeling Antwerpen, 9 januari 2012

Een werkzoekende stoort zich aan een advertentie waarbij een keten van kledingwinkels jobs koppelt aan een bepaalde leeftijdscategorie. De vakbond, de VDAB en het Centrum worden ingelicht. De man in kwestie wenst anoniem te blijven en zelf geen actie te ondernemen.
Unia (burgerlijke) partij

Arbeidshof Antwerpen, afdeling Antwerpen, 23 december 2011

Het arbeidshof oordeelde dat een beveiligingsfirma geen rechtsmisbruik beging door een receptioniste te ontslaan die een bescheiden hoofddoek wilde combineren met haar uniform. In eerste aanleg oordeelde de arbeidsrechtbank dat een werkgever aan zijn voltallige personeel een verbod mag opleggen om religieuze overtuigingen te veruiterlijken om het neutrale imago van het (commerciële) bedrijf te vrijwaren.

Hof van beroep Luik, 19 december 2011

Acht Vlamingen waren het slachtoffer van fysieke agressie bij het verlaten van een bar in Durbuy; hun wagen werd zwaar beschadigd. De correctionele rechtbank van Marche-en-Famenne, bij vonnis van 23 februari 2011, meende dat de daders de feiten gepleegd hadden uit sadisme en zonder de minste frustratie. Ze werden ook voor andere feiten vervolgd. De rechtbank nam verzwarende omstandigheden in aanmerking maar zonder het beschermde criterium ('taal') expliciet te noemen.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?