Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1296 databronnen gevonden. Er worden 1296 databronnen getoond op pagina 95 van de 130 pagina's.
1296 resultaten gevonden
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 30 maart 2012

Twee personen betrokken bij Sharia4Belgium worden vervolgd voor belaging ten aanzien van de nabestaanden van een bekende politica die ondertussen overleden is, aanzetten tot haat, discriminatie en geweld jegens diverse politici en ongelovigen ('niet-moslims', 'afvalligen', 'nog vuiler dan dieren'…) en dat alles op een bijzonder agressieve toon in filmpjes die verspreid worden via YouTube.
Unia (burgerlijke) partij

Rechtbank van eerste aanleg Henegouwen, afdeling Bergen, 28 maart 2012

Een kandidaat-huurster, die vanwege haar handicap leefde van een uitkering, meldde het Centrum dat ze gediscrimineerd was bij huisvesting. De gerechtelijke procedure werd opgestart, maar algauw was de vrouw niet meer in de zaak geïnteresseerd en verhuisde ze naar het buitenland.

Ar­beids­recht­bank Brussel (Franstalig), 22 maart 2012

Een arts wordt ontslagen en meent dat hij het slachtoffer is van discriminatie en pesterijen. De arbeidsrechtbank wijst de stakingsvordering van de arts af en kent aan de verweerders een schadevergoeding toe wegens tergend en roekeloos geding.

Ar­beids­recht­bank Antwerpen, afdeling Tongeren, 22 maart 2012

Een laaggeschoolde man van 27 wordt aangeworven in het kader van een jongerenbanenplan. De subsidie toegekend voor deze tewerkstelling loopt af wanneer de werknemer de leeftijd van 30 jaar bereikt. De persoon in kwestie wordt ontslagen en roept leeftijdsdiscriminatie in.

Hof van beroep Brussel (Franstalig), 22 maart 2012

Een bediende beschikt over een aanvullend pensioen dat deel uitmaakt van zijn individuele arbeidsovereenkomst. De pensioen voorwaarden voorzien dat de partner met wie gehuwd wordt na het nemen van het pensioen geen begunstigde kan zijn. Het Hof weigert de discriminatie te erkennen op grond van het algemeen principe van niet-retroactiviteit van de wetten zoals terug te vinden in artikel 2 van het Burgerlijk Wetboek.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Luik, 19 maart 2012

Een secretaresse werkzaam in een ministerieel kabinet lijkt niet te verdragen dat haar overste een donkere huidskleur heeft. Ze drukt zich meermaals, ten aanzien van haar overste, maar ook ten aanzien van anderen, racistisch of misprijzend uit.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Limburg, afdeling Tongeren, 7 maart 2012

Een man steekt opzettelijk een sikhtempel in brand bij nacht en terwijl hij moest vermoeden dat er mensen in de tempel aanwezig waren. Zijn daad is ingegeven door de haat tegen, het misprijzen van of de vijandigheid tegen de leden van de sikh-gemeenschap.

Hof van Cassatie, 6 maart 2012

Het drukpersmisdrijf vereist vermenigvuldiging door een drukpers of een gelijkaardig procedé. Digitale verspreiding vormt een dergelijk gelijkaardig procedé.

Hof van Cassatie, 20 februari 2012

Schadevergoedingen ingevolge ontslag, kunnen worden gecumuleerd wanneer ze overeenstemmen met verschillende doeleinden en een verschillende schade dekken.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 10 februari 2012

Een jonge vrouw van Iraakse afkomst leefde samen met een man van Belgische afkomst; samen baatten ze een winkel uit. Maar haar traditionele familie verwierp haar westerse manier van leven, en tijdens een familiebezoek werd ze opgesloten, mishandeld en met de dood bedreigd.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?