Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1274 databronnen gevonden. Er worden 1274 databronnen getoond op pagina 118 van de 128 pagina's.
1274 resultaten gevonden
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Brugge, 29 september 2003

Voor het toebrengen van slagen en verwondingen én voor het aanzetten tot racisme wordt een verdachte veroordeeld omdat hij toegaf dat hij “het slachtoffer een tiental maal in zijn gezicht geslagen heeft omdat hij kleurlingen niet kan verdragen in zijn omgeving”. De correctionele rechtbank van Brugge veroordeelt hem bij verstek tot een effectieve gevangenisstraf van 6 maand en een boete van 743 euro omdat zijn houding “getuigt van een manifest misprijzen voor de persoon van het slachtoffer, en dit op grond van criteria die puur subjectief zijn en abstractie maken van het respect dat eenieder aan ieder van zijn medemensen, zonder onderscheid verschuldigd is”

Hof van beroep Gent, 23 september 2003

Een politiecommissaris wordt veroordeeld wegens aanzetten tot haat, geweld en discriminatie gelet op zijn racistisch gekleurd taalgebruik en het aanzetten tot hanteren van geweld door zijn manschappen wanneer die in contact waren met mensen van vreemde afkomst.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen 9 september 2003

Twee broers baten een uitgeverij uit, genaamd Vrij Historisch Onderzoek (VHO), via dewelke ze allerlei boeken verspreiden die strijdig zijn met de wet op het negationisme en de antiracismewet.

Hof van beroep Brussel (Franstalig), 30 juni 2003

Een jonge man van vreemde afkomst wordt mishandeld in de gebouwen van de rijkswacht. De rechtbank, bij vonnis van 18 december 2002, twijfelt niet aan zijn verklaringen inzake de opgelopen lichamelijke schade maar zijn tegenstrijdige verklaringen betreffende de dader van de feiten maken dat die laatste vrijuit gaat. Het Hof daarentegen bekijkt de verklaringen van de dader bijzonder grondig en hervormt het vonnis gewezen in eerste aanleg.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 4 juni 2003

De Brusselse correctionele rechtbank verklaarde zich bevoegd in de zaak tegen Daniël F (voorzitter en federaal volksvertegenwoordiger van het Front National), de webmaster van de internetsite van het FN en tegen de vzw “Front National”. Ze waren gedaagd voor inbreuken op de artikels 1 en 3 van de antiracismewet van 30 juli 1981.
Unia (burgerlijke) partij

Rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen, 15 mei 2003

Een Nederlandse uitgeverij verspreidt via paranormale beurzen in België boeken van een zogenaamd medium uit de vorige eeuw, waarin onder meer staat dat de joden Hitler dankbaar mogen zijn voor de holocaust en dat de zwarten inferieur zijn. Het Centrum diende een klacht in wegens inbreuken op de antiracismewet en vroeg in kort geding om de verkoop van deze boeken op een beurs in Antwerpen te verbieden.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Brussel (Franstalig), 6 maart 2003

Op 8 januari 2000 werd een verpleegster die aan het werk was in een ziekenhuiskamer uitgescholden door de moeder van een patiënt. Ze kreeg racistische beledigingen naar het hoofd geslingerd die te maken hadden met haar Rwandese afkomst.
Unia (burgerlijke) partij

Vlaamse Ge­schil­len­raad voor Radio en Televisie, 5 maart 2003

De Vlaamse Geschillenraad heeft een klacht van het Centrum tegen Q-music (racistische uitlatingen ten aanzien van de zussen Williams op antenne) ontvankelijk en gegrond verklaard.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 26 februari 2003

Drie ondersteunende vzw’s van de toenmalige politieke partij Vlaams Blok worden rechtstreeks gedagvaard door het Centrum en de Liga wegens kennelijk en herhaaldelijk bedrijven of verkondigen van discriminatie door een groep of vereniging. De rechtbank concludeert tot haar onbevoegdheid aangezien ze meent dat het om een politiek misdrijf zou gaan.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Luik, 5 februari 2003

Een politicus werd reeds veroordeeld wegens aanzetten tot haat, geweld en discriminatie o.m. op basis van zijn publicaties. Ondanks deze veroordeling gebruikt hij opnieuw deze publicaties onder het mom van verkiezingsprogramma. Hij wordt opnieuw veroordeeld.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?