Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1196 databronnen gevonden. Er worden 1196 databronnen getoond op pagina 116 van de 120 pagina's.
1196 resultaten gevonden
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, 13 oktober 1998

De correctionele rechtbank oordeelt dat de in de bijlage 'Vacature' verschenen aankondiging waarbij een commercieel medewerker met 'liefst de Nederlandse nationaliteit' werd gevraagd, een meningsuiting betreft. Daar het beoordelen van deze meningsuiting en het al dan niet discriminerend karakter ervan (inbreuk racismewet) tot de exclusieve bevoegdheid van de jury (Assisenhof) behoort, dient de rechtbank zich onbevoegd te verklaren.

Hof van beroep Antwerpen, 17 september 1998

Veroordeling voor smaad en toebrengen van slagen aan een politieagent en voor het bedrijven van rassendiscriminatie ten opzichte van twee jongeren van Marokkaanse oorsprong.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, 19 augustus 1998

Het in het openbaar verklaren "het stinkt hier stinkende Iranees, vuile Iranees, bende van Saddam, vuile drughandelaar, ga terug naar Iran" waarbij men duidelijk gevoelens van haat laat blijken en bewust een staatshoofd uit een ander land van het Midden-Oosten meesleurt teneinde meer gewicht te geven aan zijn racistische uitlatingen maken een uiting van aanstichting of aanmoediging tot discriminatie en haat op grond van de etnische, de nationale oorsprong of de huidskleur uit.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 26 juni 1998

Weigering van personen van vreemde herkomst in een dancing. De rechtbank kan begrip opbrengen voor de bezorgdheid van de dancinguitbaters om te waken over de veiligheid van hun klanten. Maar toch kan en mag men zich hier niet achter verschuilen om bepaalde mensen te weigeren die blijkbaar helemaal niet buiten het concept van de zaak vallen. Daarenboven blijkt het concept van de zaak te zijn dat er in principe geen vreemdelingen worden toegelaten.
Unia (burgerlijke) partij

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Luxemburg, afdeling Marche-en Famenne, 19 juni 1998

Betreft een aanslepende burenruzie tussen een Turkse en een Belgische familie, waarbij het Belgische gezin nagenoeg onafgebroken racistische uitlatingen spuide en die - volgens de Turkse ouders - hun zoon tot zelfdoding noopte. De correctionele rechtbank van Marche veroordeelt betrokkenen voor hun racistische uitlatingen.
Unia (burgerlijke) partij

Krijgshof Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 7 mei 1998

In het vonnis van de Krijgsraad van Brussel van 30 maart 1998 werd een eerste sergeant vrijgesproken. Deze Belgische paracommando werd op grond van artikel 4 van de wet van 30 juli 1981 vervolgd voor verschillende feiten die zich tijdens de uitvoering van een VN-opdracht in Somalië voordeden. Zo dwong hij een Somalisch islamitisch kind varkensvlees te eten, ‘schonk’ hij een jonge Somalische vrouw aan zijn mannen en bond een Somalisch kind achteraan een wagen vast, waarna de wagen werd gestart. Hij werd voor deze verschillende feiten vervolgd wegens inbreuk op de wet van 30 juli 1981, het toebrengen van slagen en verwondingen, het uiten van bedreigingen en het organiseren van prostitutie.

Hof van beroep Brussel (Franstalig), 28 maart 1998

Na een auto-ongeluk tussen een vreemdeling en een Belg vraagt de vreemdeling de tussenkomst van de politie voor een vaststelling van de feiten, gezien partijen niet tot een minnelijke schikking komen. De politie weigert een vaststelling te doen. Uiteindelijk wordt de vreemdeling tegen zijn wil en met geweld naar het commissariaat gevoerd en hierbij ernstig verwond.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Luxemburg, afdeling Aarlen, 16 maart 1998

Een conflict tussen een Algerijn en een Belg leidt tot slagen en verwondingen. De Algerijnse man beweert dat de Belg hem in aanwezigheid van derden racistische beledigingen naar het hoofd heeft geslingerd. De rechtbank acht dit, bij gebrek aan getuigen, niet bewezen, maar veroordeelt de Algerijn voor slagen en verwondingen.
Unia (burgerlijke) partij

Krijgshof Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 17 december 1997

Twee paracommando's, die een Somalisch kind boven een vuur hebben gehouden, worden vervolgd op grond van het toebrengen van slagen en verwondingen en het uiten van bedreigingen. Het Centrum stelt zich burgerlijke partij met de vraag de kwalificatie van racistische handelingen toe te voegen.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Luik, 15 december 1997

In deze zaak worden de uitlatingen die door een politieagent ter gelegenheid van de “Waalse feesten” werden gedaan, voorgelegd ter beoordeling aan de rechtbank.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?