Ga verder naar de inhoud

Discriminatie op basis van gezondheidstoestand

Ontslagen worden door je bazin omdat ze vreest dat je in de toekomst vaker afwezig zal zijn door ziekte; geen verzekering kunnen bekomen omdat je ooit ziek bent geweest; naast een baan grijpen omdat je niet tegen corona bent gevaccineerd…  Discriminatie op grond van je gezondheidstoestand kan zich op verschillende vlakken en in verschillende vormen voordoen.

Wat is discriminatie op grond van gezondheidstoestand?

Met gezondheidstoestand wordt niet alleen je vroegere gezondheidstoestand of je medisch verleden bedoeld, maar ook je huidige gediagnosticeerde fysieke of mentale toestand en je toekomstige of redelijkerwijs te voorspellen gezondheidstoestand.

De aandoeningen hoeven niet per se van lange duur te zijn. 

Chronische of degeneratieve ziekten en bepaalde psychische aandoeningen kunnen juridisch gezien beschouwd worden als een handicap. Dan heb je ook recht op redelijke aanpassingen.

Voorbeelden van discriminatie op grond van gezondheidstoestand

  • Een vrouw krijgt geen schuldsaldoverzekering omdat ze 15 jaar geleden een niertransplantatie moest ondergaan.
  • De kandidatuur van een verpleegkundige wordt afgewezen omdat hij in het verleden hepatitis c heeft gehad.
  • Een man met kanker mag niet aan een opleiding beginnen omdat hij ziek is.
  • Een werkneemster die al meermaals afwezig was door ziekte krijgt een brief van haar werkgever waarin ze wordt gewaarschuwd voor afwezigheden in de toekomst: als het nog eens gebeurt, wordt ze ontslagen.

Discriminatie op grond van gezondheidstoestand volgens de wet

De antidiscriminatiewetgeving verbiedt discriminatie op grond van gezondheidstoestand (direct, indirect of onder de vorm van pesten…).

Een onderscheid of een andere behandeling op grond van dit criterium kan alleen als dit objectief wordt gerechtvaardigd door een legitiem doel en op voorwaarde dat de middelen om dit doel te bereiken passend en noodzakelijk zijn. In elk ander geval is er sprake van discriminatie.

Ontslag wegens ziekte

Helaas komt het geregeld voor dat een werknemer wordt ontslagen omwille van afwezigheid door ziekte. Nochtans verbiedt de wet discriminatie op grond van gezondheidstoestand. Wanneer kan ontslag toch gewettigd zijn?

Een afwijkende behandeling op grond van gezondheidstoestand is een vorm van discriminatie en is verboden, tenzij:

  • de werkgever kan aantonen niet te hebben gehandeld op grond van het beschermde criterium (dus dat de werknemer niet werd ontslagen omwille van ziekte);
  • de werkgever de werknemer wel degelijk wegens  ziekte heeft ontslagen, maar dat het ontslag een passende en noodzakelijke maatregel was om een legitiem doel te bereiken. Bijvoorbeeld als de werkgever kan bewijzen dat de afwezigheid van de werknemer de werking van de onderneming verstoort of de goede organisatie en de dienstverlening in gevaar brengt.

De werkgever moet die mogelijke negatieve gevolgen kunnen aantonen. De werkgever moet ook kunnen aantonen dat het vooropgestelde legitieme doel niet haalbaar was met maatregelen die de rechten van de werknemers minder schenden, zoals het inschakelen van uitzendkrachten of een tijdelijke reorganisatie…

Rechtspraak en getuigenissen

Meer weten over discriminatie

Ontdek alle beschermde kenmerken

Geslacht (of gender)

Discriminatie omwille van geslacht, zwangerschap, medisch begeleide voortplanting, bevalling, geven van borstvoeding, moederschap,...

Seksuele oriëntatie

Discriminatie omdat je bijvoorbeeld gay bent. Gendergerelateerde beschermde kenmerken vallen hier niet onder. 

Politieke overtuiging

Discriminatie omdat je bijvoorbeeld lid bent van een politieke partij. 

Discriminatie melden

Voel je je gediscrimineerd of ben je getuige van discriminatie? Doe online je melding of bel gratis 0800 12 800 op werkdagen tussen 9.30 en 13 uur.