Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak over discriminatie

Op zoek naar rechtspraak over discriminatie? Eén van de opdrachten van Unia is het verzamelen en bekend maken van rechterlijke uitspraken die nuttig zijn om de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving (in ruime zin) te evalueren. 

De databank op deze pagina verzamelt vonnissen en arresten over discriminatie, haatmisdrijven en haatspraak (met inbegrip van negationisme). Gebruik de zoektermen of filters om vonnissen en arresten te vinden. De teksten zijn geanonimiseerd en van een samenvatting voorzien. Daarnaast ontwikkelt Unia ook thematische analyses van rechtspraak

Filter

Bv. redelijke aanpassing, hoofddoek...

1382 databronnen gevonden. Er worden 1382 databronnen getoond op pagina 124 van de 139 pagina's.
1382 resultaten gevonden

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Luxemburg, afdeling Neufchâteau, 18 oktober 2005

Een hoogzwangere vrouw wordt beledigd door de bediende van de stemcontrole die daarbij anderen laat voorgaan in de wachtrij. Het gaat duidelijk om racistische praat.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van Cassatie, 13 september 2005

Er zijn steeds vragen gerezen over het feit of de wet van 23 maart 1995 (negationismewet) al dan niet onder de uitzonderingen valt uit artikel 150 van de Grondwet en of inbreuken op grond van deze wet, maar onder vorm van geschriften, door de correctionele rechtbank kunnen worden beoordeeld. 

Unia (burgerlijke) partij

Jeugd­recht­bank Leuven, 7 september 2005

Een jongere die deel uitmaakt van een bende stampt op een vrouw omwille van haar donkere huidskleur. De rechter leidt dit af uit de racistische praat van de jongen en het feit dat hij de Hitlergroet brengt. De feiten werden beschouwd als een inbreuk op artikel 1 van de antiracismewet.
Unia (burgerlijke) partij

On­der­ne­mings­recht­bank Brussel (Ne­der­lands­ta­lig), 8 juli 2005

Eerste verzoekster is slechtziende en wordt altijd begeleid door haar assistentiehond. Op 6 oktober 2003 wilde zij samen met 4 vrienden en geassisteerd door haar hond een hapje eten in een restaurant, filiaal van een grote keten. Het personeel weigerde echter het gezelschap te bedienen omdat honden niet toegelaten zijn in het restaurant.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Brugge, 27 juni 2005

De Correctionele rechtbank van Brugge maakte toepassing van artikel 405 quater Swb. dat in een strafverzwaring voorziet bij slagen en verwondingen. Een getuige, vriend van het slachtoffer, verklaarde dat het slachtoffer werd uitgedaagd door een groep jongeren die daarbij racistische opmerkingen maakte. Uit niets bleek dat het slachtoffer zich op enigerlei wijze uitdagend of uitlokkend zou hebben opgesteld. Tevergeefs hielden de beklaagden dan ook vol dat dit als reactie was op schunnigheden die het slachtoffer zou geroepen hebben naar de dames die hen vergezelden.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 24 juni 2005

En man die reeds bekend stond voor het plegen van geweld had een lid van de Joodse gemeenschap in traditionele kledij verbaal bedreigd en hierbij een mes getoond. De gebruikte taal toonde duidelijk aan dat een van de drijfveren racisme was.
Unia (burgerlijke) partij

Hof van beroep Bergen, 24 juni 2005

Een woordenwisseling in een postkantoor, in het bijzijn van getuigen, tussen een persoon van Italiaanse afkomst en een politieman in burger, wordt verder gezet op straat en zelfs op het politiekantoor. In eerste aanleg meende de correctionele rechtbank van Doornik, bij vonnis van 1 juni 2004, dat de inbreuk niet bewezen was.

Hof van beroep Antwerpen, 14 juni 2005

Het hof van beroep van Antwerpen hervormt een vonnis van de rechtbank van eerste aanleg Limburg, afdeling Hasselt, van 5 oktober 2004. De…

Rechtbank van eerste aanleg Brussel (Franstalige), 3 juni 2005

Wanneer een appartement te huur wordt gesteld met behulp van een vastgoedkantoor, een raamaffiche en het internet, dan is er sprake van het ter beschikking van een goed of een dienst aan het publiek, ook al woont de verhuurster in hetzelfde gebouw  Een verklaring van een kennis kan een feit uitmaken dat leidt tot de verdeling van de bewijslast.

Cor­rec­ti­o­ne­le rechtbank Leuven, 25 mei 2005

Twee portiers weigeren de toegang tot een uitgaansgelegenheid aan twee personen met een donkere huidskleur. Het onderzoek doorprikt de “klassieke” argumenten van dronkenschap of problemen in het verleden zodat de rechtbank tot het besluit komt dat de weigering enkel was ingegeven door de huidskleur en er dus sprake is van discriminatie.

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws?