Toiletdame scheldt winkelbezoekers uit

14 februari 2017
Actiedomein: Samenleving
Discriminatiegrond: Racisme

Een vrouw werd in het bijzijn van haar twee kinderen van 6 en 9 jaar uitgescholden door een toiletdame in een filiaal van een grote winkelketen. De toiletdame maakte zonder aanleiding opmerkingen zoals "jullie makakken zijn het toch gewoon om buiten te pissen en te kakken, doe dat nu ook maar."

De winkelbezoekster kloeg deze situatie aan bij de dienstdoende winkelverantwoordelijke, die samen met haar naar de toiletdame ging. Zelfs in het bijzijn van de winkelverantwoordelijke schold de toiletdame de klant en haar kinderen uit. Desondanks vroeg de winkelverantwoordelijke aan de klant om de winkel te verlaten en begeleidde haar tot buiten. Toen de klant vroeg hoe zij een klacht kon indienen, antwoordde de winkelverantwoordelijke dat ze op de website moest kijken. De feiten lieten vooral een grote indruk na op de 9-jarige dochter van de mevrouw, die voor het eerste geconfronteerd werd met racisme.

De winkelbezoekster maakte bij Unia een melding van dit incident. Na tussenkomst van Unia liet de gerante van de winkel aan ons weten dat de toiletdame in kwestie werd ontslagen. Het was niet de eerste keer dat de winkel klachten ontving over het gedrag van de toiletdame. Er volgde een overleg tussen de gerante, de klant en één van haar kinderen in het bijzijn van Unia. De situatie werd uitgeklaard.

Vanuit Unia werd erop gewezen dat het belangrijk is dat elke winkelverantwoordelijke op een correcte manier met dergelijke incidenten kan omgaan en hier het gepaste gevolg aan kan geven. De gerante engageerde zich om ervoor te zorgen dat alle winkelverantwoordelijken op een professionele manier kunnen omgaan met dergelijke incidenten. Zij bood haar verontschuldigingen aan aan de mevrouw en haar dochter. Er werd een verassingspakket gegeven aan de kinderen.