Artikels
Unia publiceert frequent artikels over de actualiteit en over onze eigen acties en standpunten. Via deze proactieve communicatie zorgen we ervoor dat onze thema’s (discriminatie, diversiteit en gelijkheid) in het nieuws blijven.
Databank
De databank op deze pagina verzamelt alle Nederlandstalige artikels op deze website. Op de Franstalige, de Duitstalige en de Engelstalige versie van deze pagina kun je terecht voor de artikels in die talen.
Artikels in de kijker
Het nieuwe Vlaams Mensenrechteninstituut: wat verandert er voor mij?

De Vlaamse regering heeft het Vlaams Mensenrechteninstituut op te richten. Ben je een partner, een journalist of werd je gediscrimineerd? Lees hier hoe Unia zich voor je blijft inzetten.
Ontslag van vrouw met gebitsprobleem is discriminatie

De voorzitter van de arbeidsrechtbank Gent, afdeling Aalst kende op 8 februari 2023 een schadevergoeding toe aan een vrouw die op haar eerste werkdag ontslagen werd omdat ze aan een erfelijk gebitsprobleem leed: “Het heeft een enorme knauw in mijn zelfvertrouwen gegeven. Opboksen tegen mensen die zo omgaan met fysieke eigenschappen van de medemens is haast onmogelijk. Nog steeds spelen de woorden door m'n hoofd ‘je zoekt beter een job achter de schermen’.”
Federaal actieplan handicap 2021 – 2024: tussentijds rapport

Op 3 februari 2023 keurde de Ministerraad het tussentijds rapport goed over de implementatie van het federale actieplan handicap 2021-2024. Unia was betrokken bij het proces en is zeer tevreden over de geboekte vooruitgang.
Unia behandelde recordaantal discriminatiedossiers in 2021

De kaap van 10.000 meldingen werd in 2021 bereikt. Unia opende hierover 2.379 individuele dossiers over situaties van discriminatie, haatspraak of haatmisdrijven. "Achter deze dossiers gaan vooral 2.379 mensen schuil die zich gediscrimineerd hebben gevoeld en voor wie Unia de handen uit de mouwen steekt om oplossingen te vinden", zegt directeur Els Keytsman bij de publicatie van het jaarverslag 2021 van de mensenrechteninstelling.
Recente artikels
Digitale kloof: hoe ongelijkheden verminderen?

De digitalisering van onze maatschappij heeft gevolgen voor de rechten van de meest kwetsbaren. Unia heeft deze transformatie geanalyseerd in het licht van de antidiscriminatiewetgeving. Samen met het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting publiceerde Unia een advies met aanbevelingen om het wettelijk kader te verbeteren.
Dag tegen Racisme 2023

De Internationale Dag tegen Racisme op 21 maart 2023 is de perfecte gelegenheid om een stand van zaken op te maken rond racisme. Uit de meldingen bij Unia blijkt helaas dat racisme ook in 2022 voor heel wat mensen in België een dagelijkse realiteit was.
Volg ons op onze sociale media