Samenleving

Een vrouw barst na een verkeersincident uit in een racistische scheldbui, een man achtervolgt een homokoppel en slaat hen in elkaar, een vandaal brengt vernielingen aan in de Joodse wijk en kalkt antisemitische spreuken op de muur, …

Haatgevoelens tegenover andere mensen escaleren soms snel tot verbaal en non-verbaal geweld en vernielingen. Vaak kent de dader daarbij het slachtoffer niet eens, en wil de dader vooral een hele groep treffen waartoe die persoon behoort. Zo wil de dader duidelijk maken dat die bepaalde groep volgens hem niet gewenst is in de samenleving.

Unia bundelt dit soort feiten onder het domein ‘samenleving’ omdat het feiten zijn die zich afspelen in de publieke ruimte, in de buurt of in familiale kring. Het gaat meestal over haatboodschappen en haatmisdrijven.

Meer info over samenleving

Verbaal geweld

Veel uitspraken vallen onder de vrijheid van meningsuiting. Maar die vrijheid van meningsuiting is niet absoluut: haatboodschappen zijn strafbaar. Lees meer.

Geweld en vernielingen

Wanneer is er sprake van haatmisdrijven, en hoe kan je ze bewijzen? Lees meer.

Burenruzies

Heb je een conflict met je buren? Dan kunnen verschillende organisaties je helpen om dit conflict op te lossen. Lees meer.

Wat doet Unia?

Werd je slachtoffer van haatboodschappen of haatmisdrijven? Dan kan je dit bij ons melden. We begeleiden je en geven juridisch advies.

Uitzonderlijk stappen we samen met jou naar de rechtbank: dat doen we alleen als de feiten uitzonderlijk zwaar zijn, als dialoog met de daders onmogelijk blijkt of om de wetgeving te verduidelijken. Wij nemen nooit juridische stappen zonder jouw akkoord. Als we naar de rechter trekken, dan streven we altijd in de eerste plaats naar alternatieve maatregelen in plaats van strafmaatregelen.

Daarnaast:

Gediscrimineerd of getuige van discriminatie?

Meld het!

Volg ons op onze sociale media