Andere intiatieven tegen haatberichten
Naast Unia gaan ook andere organisaties de strijd aan tegen haatberichten.
Op deze website vind je alle informatie over de No Hate-campagne. Je ontdekt er ook ‘tools en tips’ en je kan er een toolbox bestellen om rond haatberichten te werken in de klas. Organisaties zoals de onderwijskoepels en jeugdverenigingen nemen deel aan de No Hate-campagne.
Vier organisaties binnen de Vlaamse No Hate Speech Movement (Mediawijs, Tumult, Mediaraven en ORBIT) sloegen de handen in elkaar voor het project AlterNarratief. Ze bieden onder andere een keuzeplan met 5 vragen aan, die je gidsen naar een gepaste reactie op elke boodschap. Voor jongeren is er ook ‘Miso’, een chatbot die je uitdaagt om te reageren op haatspraak.

Op de website van Orbit vzw vind je handige tips om te reageren op haatmails. De tips zijn ook bruikbaar voor berichten op sociale media.

De Hoax-Wijzer onderzoekt en ontkracht berichten die onwaar of slechts gedeeltelijk waar zijn. Ook stadslegendes en complottheoriën worden op de website nagetrokken.

Het B-BICO Project staat voor Better Belgium Internet Consortium. Het wordt ondersteund door de Europese Unie. Het project neemt initiatieven om het internet veiliger voor kinderen te maken door te responsabiliseren en te sensibiliseren. Zo lanceerde B-BICO samen met Media Animation 'Betternet': een website die alle informatie bundelt over internetgebruik bij jongeren.

INACH, International Network Against Cyber Hate, is de drijvende kracht achter het Europees project Research – Report – Remove: Countering Cyber Hate Phenomena. Door gegevens uit heel Europa te verzamelen, krijgen we een grondige kijk op de mechanismen achter cyberhaat. Unia is lid van INACH.
UNI-FORM is als Europees online platform specifiek gericht op de LGBTI+- gemeenschap. Via de app kan je op een laagdrempelige manier haatboodschappen en holebifoob en transfoob geweld signaleren. Çavaria is de Belgische partner voor dit project.
Volg ons op onze sociale media