Een immobiliën agentschap verandert zijn te strikte criteria die een solvabele kandidaat uitsloten

24 december 2020
Actiedomein: Huisvesting
Discriminatiegrond: Andere gronden

Een kandidaat-huurder had het pand niet kunnen bezoeken omdat zijn salaris niet drie keer de huurprijs bedroeg. Deze aanvrager kon nochtans bewijzen dat hij in staat was het gevraagde bedrag te betalen, zoals hij dat al jaren deed. Toen er contact werd opgenomen, ging Unia een dialoog aan met het makelaarskantoor, dat begreep dat deze regel kandidaten die desondanks solvabel zijn, uitsluit en de criteria ervan aanpaste.

Na het zien van een advertentie voor een appartement, mailt een kandidaat de makelaar met de vraag om het appartement te bezoeken. Het bureau weigert het bezoek omdat het vereist dat toekomstige huurders als loon ten minste drie keer de huurprijs verdienen, volgens de één derde regel.

De kandidaat-huurder contacteert Unia omdat hij dit oneerlijk vindt. Hij betaalt al jaren hetzelfde bedrag aan huur en kan bewijzen dat hij solvabel is.

Unia gaat de dialoog aan met het makelaarskantoor en legt uit dat deze regel ten onrechte kandidaten uitsluit die dit bedrag wel kunnen betalen. Het bureau begrijpt dat zijn selectiecriterium uitsluiting was en past het aan.