Hotel in Spanje weigert geleidehond toe te laten

28 juni 2017
Discriminatiegrond: Handicap

Een slechtziende vrouw wil samen met haar blindengeleidehond op vakantie en boekt via een reisbureau een vakantie in een Spaans hotel. Maar nog voor ze haar koffer kon pakken, werd duidelijk dat ze niet welkom was. De hoteleigenaar wilde de hond niet binnenlaten. Unia zocht uit welke regels er zijn in Spanje.

Net zoals in België is er ook in Spanje een decreet dat de toegankelijkheid van blindegeleidehonden regelt (Koninklijk Decreet 3250/1983 van 7/12/1983: blindegeleidehonden moeten toegang hebben tot alle publieke plekken en plekken toegankelijk voor het publiek, alle openbaar vervoer en huisvesting). 

Bij deze situatie was het reisbureau zelf niet in fout, omdat er nog geen sprake was van de hond op het moment van de boeking. Via de reiscontractenwet wordt het reisbureau er wel aan gehouden om haar klant optimaal bij te staan in de zoektocht naar een oplossing. In eerste instantie liet het reisbureau verstaan dat een hotelwissel op kosten van de vrouw zou moeten gebeuren, aangezien het hotel voet bij stuk hield. 

Daarop bezorgde Unia aan het legal department van het reisbureau de geldende Spaanse wetgeving, waarmee ze het hotel onder druk konden zetten. Uiteindelijk aanvaardde het Spaanse hotel de geleidehond wel. De vrouw kon met haar gezin én de hond zonder hotelwissel of bijkomende kosten naar het hotel van haar keuze in Spanje op vakantie.