Immomakelaar stopt met overdreven eisen aan kandidaat-huurders

23 februari 2022
Actiedomein: Huisvesting

Een immomakelaar eist veel en heel gedetailleerde informatie op van kandidaat-huurders. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huidige woning van de kandidaat-huurders. Unia slaagt erin het informatieformulier te laten wijzigen en de bezoekvereiste af te schaffen.

Een agentschap dat mensen die een woning zoeken begeleidt, contacteert Unia. Het agentschap was bezorgd om het discriminerend en disproportioneel karakter van sommige gegevens die dienen vermeld te worden door kandidaat-huurders in het formulier van een immomakelaar.

Na een gesprek met Unia, stemde de makelaar ermee in om het formulier te vervangen door een telefonisch gesprek. Na een situatietest stelde Unia echter vast dat er nog steeds problematische vragen werden gesteld waaronder de vraag om de huidige woning van de aanvragers te bezoeken.

In samenspraak met Unia heeft de makelaar uiteindelijk zijn formulier aangepast, rekening houdend met de antidiscriminatiewetgeving, en met eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Na verschillende opeenvolgende gesprekken, verbond de makelaar zich er ook toe geen huisbezoeken meer uit te voeren.