Opiniestuk Patrick Charlier: ‘Feesten zonder te discrimineren? Onze deur staat open’

26 augustus 2015
Discriminatiegrond: Racisme

Onderstaand opiniestuk van Patrick Charlier, dienstdoend directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum, verscheen vandaag op de website van de krant De Morgen. 

'Geen mocro's, geen bende blacks.' Die duidelijke richtlijnen gaf Vincent Ekwunor, mede-uitbater van de Antwerpse club La Gare 27, aan zijn personeel. Richtlijnen waarmee hij ondertussen ernstig in de problemen is gekomen en waarvoor hij zich heeft verontschuldigd. De feiten zijn bekend. Na een ernstig incident besliste de club om jongemannen van Marokkaanse en Afrikaanse origine niet langer toe te laten. Zo wilde de uitbater van La Gare 27 de veiligheid van de andere feesters garanderen.

Tolerantie?

Het probleem is niet dat een uitbater nadenkt over hoe hij zijn club wil runnen, integendeel. Hij moet de veiligheid van zijn klanten garanderen, vechtersbazen moeten eruit. Problematisch is wel dat het gedrag van enkelen als aanleiding wordt gebruikt om volledige bevolkingsgroepen uit te sluiten. Dat is discriminatie, dat is onwettig, en het is de wettelijke opdracht van Interfederaal Gelijkekansencentrum om daartegen op te treden.

Paul Beloy lijkt er in zijn stuk van gisteren aan voorbij te gaan dat er in ons land een uitgebreide wetgeving tegen racisme en discriminatie bestaat. "Gezien je afkomst en de weg die je hebt afgelegd kan men je niet afschilderen als een racist", klinkt het in zijn bericht aan Vincent Ekwunor. Nochtans zijn de richtlijnen die twee groepen viseren, en hen de toegang ontzeggen tot de club duidelijk discriminerend. Zeg nu zelf: waarom zou je àlle Marokkanen en Afrikanen weigeren om de club binnen te komen? Probeer dat eens uit te leggen zonder te veralgemenen en te stigmatiseren.

Op zijn Facebookpagina schrijft Vincent Ekwunor dat hij het niet zo bedoeld had. Paul Beloy schrijft dat het 'niet politiek correct' was. Maar is dat eigenlijk relevant? Het effect van de richtlijnen blijft hetzelfde: bepaalde groepen worden omwille van hun huidskleur of nationaliteit gediscrimineerd. Of dat nu opzettelijk gebeurt of niet, speelt daarbij geen rol.

Oplossingen

Zou het Centrum dan niet beter naar de rechter te stappen? De feiten zijn toch bewezen? Toch verkiezen we andere oplossingen, als die mogelijk zijn. Het Centrum heeft Vincent Ekwunor na een melding over de feiten meteen gecontacteerd, nu donderdag zitten onze medewerkers met hem samen. De verontschuldigingen waren er al, maar door een dialoog op te starten hoopt het Centrum om stappen te kunnen zetten naar een niet-discriminerend beleid.

Zo'n beleid uitwerken is immers mogelijk, als men dat wil. In samenwerking met de lokale spelers zoals de politie, lokale besturen, de horecasector, de horecacoach en de Meldpunten Discriminatie van het Centrum kan er een krachtige oplossing gevonden worden.

Voorbeelden? In Gent wordt een sms-systeem opgestart, dat iedereen die aan de deur van een horecazaak wordt gediscrimineerd toelaat om dat meteen bij het Centrum te melden. In Leuven vormen bovenstaande partners een werkgroep, die oplossingen rond deurbeleid uitwerkt op het terrein. Nog in Gent bestaat er een draaiboek voor de behandeling van discriminatie, waarbij de horecacoach een bemiddelende rol speelt. De bewakingswet, tot slot, geeft de korpschef de mogelijkheid om te bepalen dat incidenten gemeld moeten worden aan de politie. Dat maakt de melding van incidenten door portiers minder vrijblijvend.

Veeleer dan jaren te moeten wachten op een uitspraak van de rechter maakt het Centrum op die manier werk van een oplossingsgerichte behandeling van meldingen van discriminatie. We kijken uit naar een constructieve samenwerking met La Gare 27. En met iedereen die mee wil strijden tegen racisme en discriminatie.