Plopsaland engageert zich voor bezoekers met een handicap

23 januari 2018
Discriminatiegrond: Handicap

Unia zat in 2018 samen met Plopsaland om de inspanningen op vlak van toegankelijkheid te overlopen. Niet alle problemen zijn van de baan, maar Plopsaland engageerde zich om bezoekers met een handicap beter te verwelkomen.

Met de European Disability Card kan je Plopsaland bezoeken aan het verminderd tarief voor personen met een handicap. Begeleiders van rolstoelgebruikers (manueel of elektrisch) en van slechtziende of blinde bezoekers kunnen gratis mee.

Voorrangsbandjes en gids voor personen met een handicap

Kan je omwille van je handicap geen wachtrijen doen? Dan kan je dit aangeven aan de kassa. Je krijgt dan een bandje om waarmee je voorrang krijgt. Hiervoor moet je een recent (max. 1 jaar oud) doktersattest voorgeleggen waaruit blijkt dat je geen wachtrijen kan doen. Ook je begeleider krijgt een bandje om. Je begeleider moet minstens 15 jaar zijn.

Bepaalde attracties worden om veiligheidsreden ontraden voor bezoekers met een handicap. Daarom kan je aan de kassa de gids voor personen met een handicap vragen. Denk je dat het toch veilig is om de attractie te doen? Dan moet je eerst een verklaring ondertekenen waarin je bevestigt dat je ervan op de hoogte bent dat Plopsaland je afraadt om bepaalde attracties te doen, zoals beschreven in de gids. Deze verklaring kan je bekomen aan de kassa.

Vorming en infrastructuur

Bovendien krijgen alle medewerkers van Plopsaland een opleiding over het omgaan met bezoekers met een handicap. En ook bij de inrichting van de infrastructuur wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met toegankelijkheid. Plopsaland laat zich hierbij adviseren door Inter, het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid.

Tot slot doet Plopsaland voor de screening van de veiligheid van de attracties een beroep op een hiervoor door de FOD Economie erkende instantie (TÜV Nederland). Unia dringt er bij de FOD Economie op aan om bij de erkenning van deze instanties ook na te gaan of er voldoende expertise in huis is met betrekking tot de toegankelijkheid voor personen met een handicap.