Discriminatie en redelijke aanpassingen bij een aanwervingsprocedure
Een man die slechthorend is solliciteerde voor een job. Hij werd door de werkgever uitgenodigd voor een schriftelijke test en een informatievergadering over de jobinhoud. Toen hij vroeg of op die vergadering een tolk aanwezig kon zijn, weigerde de werkgever dat. De man kreeg ook te horen dat de werkgever niet meer in zijn kandidatuur geïnteresseerd was.
Het Centrum informeerde de werkgever meermaals schriftelijk dat er in dit dossier sprake was van enerzijds directe discriminatie en anderzijds de weigering om redelijke aanpassingen te voorzien - wat een wettelijke verplichting is. Daarop erkende de werkgever dat hij de kandidaat had gediscrimineerd. Hij heeft een schadevergoeding van drie maanden brutoloon aan het slachtoffer uitbetaald, en hij heeft zich geëngageerd om zijn aanwervingsprocedure aan te passen, zodat een soortgelijke situatie in de toekomst niet opnieuw kan voorvallen. Hij heeft zich bijzonder constructief opgesteld.
Vergelijkbare artikels
Europese richtlijn om burgers beter te beschermen tegen discriminatie
Unia is zeer verheugd over de goedkeuring van de richtlijn over normen voor "organen voor gelijke behandeling" door de Raad van de Europese Unie op 7 mei, onder Belgisch voorzitterschap. Dit is een belangrijke richtlijn in de huidige politieke context, omdat ze normen vastlegt om de onafhankelijkheid van gelijkheidsorganen zoals Unia te garanderen, hen te voorzien van voldoende middelen en hun mandaat en bevoegdheden te versterken.
Digitale kloof: hoe ongelijkheden verminderen?
De digitalisering van onze maatschappij heeft gevolgen voor de rechten van de meest kwetsbaren. Unia heeft deze transformatie geanalyseerd in het licht van de antidiscriminatiewetgeving. Samen met het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting publiceerde Unia een advies met aanbevelingen om het wettelijk kader te verbeteren.
Goed nieuws voor langdurige zieken om het werk te hernemen
Unia ontvangt als Interfederaal Gelijkekansencentrum geregeld meldingen van discriminatie bij de toepassing van het re-integratietraject. Het meest opvallende is dat er in de loop van het traject geen of nauwelijks rekening wordt gehouden met het recht op redelijke aanpassingen voor personen met een handicap. Unia formuleerde vanuit haar expertise een aantal aanbevelingen. Het recht op redelijke aanpassingen op de werkvloer is essentieel om een inclusieve arbeidsmarkt te realiseren. Een correcte toepassing van de verplichting tot redelijke aanpassingen, leidt volgens Unia tot een stijging van de werkhervatting.
Vrouw met een handicap? Meer kans op discriminatie en geweld
Unia wijst de VN erop dat personen met een handicap in België een hoger risico lopen op discriminatie en geweld wanneer ze vrouw zijn.