Gesprek Centrum en ING over ophaallimiet voor 60-plussers
Op woensdag 4 augustus heeft het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (Centrum) een gesprek gehad met de verantwoordelijken van ING over de intussen ingetrokken afhaallimiet voor 60-plussers.
In dat gesprek stelde ING dat zij beseffen dat deze maatregel een verschil in behandeling tussen 60-plussers en andere klanten inhoudt. Ook daarom werd de maatregel ingetrokken. Het Centrum is daarover verheugd.
Het Centrum heeft zich bereid verklaard om andere maatregelen die ING – al dan niet samen met andere banken – zou nemen te toetsen aan de antidiscriminatiewetgeving.
Om dergelijke incidenten te voorkomen, benadrukt het Centrum zijn rol als expertisecentrum rond discriminatie. Elk bedrijf, iedere organisatie of overheidsdienst kan een beroep doen op de expertise van het Centrum om een geplande maatregel te toetsen aan de antidiscriminatiewetgeving.
Vergelijkbare artikels
Testaankoop en Unia verzetten zich tegen discriminerende ticketprijzen NMBS
Consumentenorganisatie Testaankoop en gelijkekansencentrum Unia stellen NMBS een ultimatum om haar tariefbeleid aan te passen en overwegen een rechtszaak. Sommige vervoerbewijzen bij NMBS kunnen goedkoper worden aangeschaft via de app dan aan het loket en de verkoopautomaten. Andere vervoerbewijzen worden dan weer uitsluitend via de app aangeboden. Pech voor reizigers die de aankoop en het gebruik van een smartphone niet kunnen bekostigen en/of niet in staat zijn daarmee te werken?
Europese richtlijn om burgers beter te beschermen tegen discriminatie
Unia is zeer verheugd over de goedkeuring van de richtlijn over normen voor "organen voor gelijke behandeling" door de Raad van de Europese Unie op 7 mei, onder Belgisch voorzitterschap. Dit is een belangrijke richtlijn in de huidige politieke context, omdat ze normen vastlegt om de onafhankelijkheid van gelijkheidsorganen zoals Unia te garanderen, hen te voorzien van voldoende middelen en hun mandaat en bevoegdheden te versterken.
Digitale kloof: hoe ongelijkheden verminderen?
De digitalisering van onze maatschappij heeft gevolgen voor de rechten van de meest kwetsbaren. Unia heeft deze transformatie geanalyseerd in het licht van de antidiscriminatiewetgeving. Samen met het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting publiceerde Unia een advies met aanbevelingen om het wettelijk kader te verbeteren.
Vaccinatiestrategie en Covid Safe Ticket vergroten het gevoel van wantrouwen
Een jaar na het eerste rapport waarin Unia de impact van de gezondheidscrisis op de mensenrechten analyseerde, publiceert Unia een vervolgmonitoring van de mensenrechten tijdens de pandemie. Op basis van meldingen van burgers en voortdurende toetsing aan de antidiscriminatiewetgeving, presenteert Unia een pandemiejaar in feiten en cijfers.