Handen uit de mouwen voor IDAHOT

26 april 2019

Tijd om de regenboogvlag te hijsen! Want op 17 mei is het de Internationale dag tegen homofobie en transfobie (IDAHOT). Ook onze lokale medewerkers trekken hun mooiste regenboogoutfit aan: hier ontdek je waar je ze kan tegenkomen.

Antwerpen

Antwerpen

Fan van slam poetry? Dat treft! Want op 17 mei zet het Roze Huis - çavaria Antwerpen in samenwerking met Unia een actie op poten. Verschillende performers brengen hun slams tegen holebi- en transfobie. Dat gebeurt op drie verschillende locaties: De Coninckplein (12 tot 13 uur), Groenplaats (15:30 tot 16:30 uur) en Theaterplein (17 tot 18 uur). Slam poets van dienst? Inke Gieghase, Tilke Wouters, Marthe Laureys, Marieke Ornelis, Sven Van Den Bossche en Katrien Spooren. 

Mechelen

Ook in Mechelen bruist het de hele week van de activiteiten. Zo verplaatst een mobiele regenboogbank zich de hele week door Mechelen: hier ontdek je alle locaties. Voorbijgangers worden uitgedaagd om een selfie met de bank te nemen met de hashtag #2800love.

Daarnaast is er in de bibliotheek van Mechelen een focus rond het thema, kan je gratis regenboogbuttons ophalen op verschillende locaties en wordt op vrijdag 17 mei bovendien het eerste regenboogzebrapad van Mechelen aangelegd. Ontdek alle activiteiten. 

Oost-Vlaanderen

Gent

Kom je op 11 mei ook naar de Queer Pride in Gent? Het is de eerste keer dat dit evenement wordt georganiseerd, door verschillende vrijwilligers en activisten van #LHBTMonumntGent. Het wordt een feest voor holebi's, transgenders en sympathisanten! 

Unia vind je die dag in de Kammerstraat, tijdens de Familiedag georganiseerd door het Regenboognetwerk van de Stad Gent. Die dag viert de verscheidenheid aan families in Gent. Kom zeker eens langs: de allerkleinsten kunnen bij ons ook een leuke kinderbadge inkleuren. 

Sint-Niklaas

In Sint-Niklaas vind je ons op 16 mei op de Grote Markt. Daar sluiten we aan bij de actie ‘Doorprik Het’ van TISZO vzw. Met die actie wil TISZO aankaarten dat homo- of biseksuele mannen in ons land pas bloed mogen geven als ze het afgelopen jaar geen seks hadden met een andere man: een regeling die TISZO stigmatiserend vind.

Daarom vraagt de vzw aan voorbijgangers om vooroordelen te doorprikken. Mensen krijgen uitleg over de actie en een tasje soep. Ook Unia is er: we delen infobrochures over onze werking uit.

West-Vlaanderen

Een boodschap tegen holebifobie uitdragen? Rebus, Unia en een aantal stadsdiensten sloegen in West-Vlaanderen de handen in elkaar om zoveel mogelijk scholen en stadsdiensten te bereiken.

  • Deelnemende scholen en stadsdiensten krijgen een pakket met daarin een infographic rond holebifobie, sandwichborden en stiften.
  • Leerlingen, medewerkers en andere voorbijgangers kunnen op de sandwichborden hun boodschap tegen holebifobie schrijven.
  • Die sandwichborden zullen in augustus door vrijwilligers worden rondgedragen op de Antwerp Pride.

Oostende

Op 17 mei lopen vrijwilligers van Rebus in de voormiddag rond op het Wapenplein in Oostende: zij vragen voorbijgangers om hun boodschap tegen holebifobie op een bord te schrijven.

Brugge

Passeer je in Brugge langs het Huis van de Bruggeling? Spring zeker eens binnen! Tijdens de week van 17 mei vind je er een speciale holebistand met infofolders van Unia, Cavaria, enzovoort. Ook de infobalie wordt versierd met de regenboogvlag.

Op vrijdagmiddag 17 mei kan je ook in het station van Brugge de vrijwilligers van Rebus tegen het lijf lopen en je boodschap tegen holebifobie opschrijven. 

Limburg

Genk

Een performance van Maud Vanhauwaert, een spelavond met OGWA, een holebi-filmavond of een spetterende Closing Party? Voor elk wat wils in Genk in de week van 17 mei. OGWA (Ook Genks Wel Anders), Stad Genk en Unia organiseren er de hele week door activiteiten rond IDAHOT. Bekijk hier de flyer met het volledige programma. 

Brussel: Belgian Pride!

Kers op de taart: de Belgian Pride in Brussel op 18 mei!

Kom tussen het feesten door zeker eens langs onze stand in de Pride Village, op de Kunstberg.

Schrijf er een boodschap tegen holebifobie op onze Wall of Fame of stel je vragen rond holebifobie of discriminatie!