Unia.be krijgt AnySurfer-label

30 januari 2017
Actiedomein: Media/internet
Discriminatiegrond: Handicap

Vanaf deze week vind je onder elke webpagina van Unia het AnySurfer-label. Dit Belgische kwaliteitslabel toont aan dat Unia.be toegankelijk is voor iedereen. En dus ook bijvoorbeeld voor (kleuren)blinde en slechtziende personen, slechthorende en dove personen, oudere personen of personen met een motorische handicap.

Bij Unia willen we dat iedereen naar onze website kan surfen. En dus zijn we trots dat we dit jaar het AnySurfer-label binnenhaalden. Daarmee zijn we een van de 111 Belgische websites die de checklist van dit Belgische kwaliteitslabel goed doorstonden.  

Toegankelijke digitale wereld

Mensen met een handicap hebben vandaag al heel wat hulpmiddelen om een computer te gebruiken: vergrotingsprogramma’s, spraakbesturingsprogramma’s, brailleleesregels, laserpennen, … Toch blijven er heel wat obstakels over, wanneer er bij het websitedesign geen rekening werd gehouden met de toegankelijkheid. AnySurfer wil het bewustzijn hierover vergroten door toegankelijke websites te belonen met een kwaliteitslabel.

AnySurfer-checklist

Unia kreeg het AnySurfer-label pas na een grondige analyse op basis van de AnySurfer-checklist. Die bestaat uit een 40-tal punten. Enkele voorbeelden van elementen die de Unia-website voor iedereen toegankelijk maken:     

  • Onze website is toegankelijk via het toetsenbord. Via de tabtoets kunnen bezoekers met bijvoorbeeld een motorische handicap alle links en formuliervelden bereiken, en met de entertoets kunnen ze die activeren.
  • Er starten geen automatische geluiden bij je websitebezoek. Want achtergrondgeluiden zijn storend voor gebruikers van screenreaders, omdat ze de stem van de spraakbrowser kunnen overstemmen.  
  • Elke afbeelding heeft een alt-tekst. Dat is een tekst waarin kort wordt samengevat wat er op de afbeelding te zien is. Die tekst kan gelezen worden door een screenreader.  

Blijvend engagement

Het AnySurfer-label betekent niet dat Unia nu op haar lauweren mag rusten. Toegankelijkheid is namelijk een blijvend engagement. AnySurfer kent het label maar voor twee jaar toe, en voert daarna een nieuwe controle uit.

Unia blijft dus volop inzetten voor een toegankelijke website voor iedereen. Merk je toch een toegankelijkheidsprobleem op? Dan kan je ons dit laten weten door op het AnySurfer-logo onderaan de pagina te klikken.