Assistentiehond welkom, ook bij de dokter

3 december 2018
Discriminatiegrond: Handicap

Een vrouw die haar assistentiehond niet mag meenemen in de dokterspraktijk? Dat is tegen de wet, want die zegt dat assistentiehonden toegang moeten hebben tot publieke plaatsen. Unia contacteert daarom de controlearts en de FOD Sociale Zekerheid. 

Een vrouw met een assistentiehond heeft een afspraak met de controlearts van de FOD Sociale Zekerheid. Tot haar verbazing mag haar hond de dokterspraktijk niet binnen.  

De vrouw roept de hulp in van Unia. Wij contacteren de controlearts en lichten de wetgeving rond assistentiehonden toe. De arts verontschuldigt zich, maar zegt ook dat ze niet op de hoogte was van de wetgeving die een uitzondering voorziet voor assistentiehonden. Ze meende daarom dat ze er goed aan deed om de hond niet in de praktijk toe te laten.  

Dat vindt Unia verontrustend, en daarom nemen we ook contact op met de Directie Generaal Personen met een Handicap van de FOD Sociale Zekerheid. We geven hen extra toelichting rond de wetgeving. Naar aanleiding van dat contact stellen ze vast dat hun medewerkers inderdaad de reglementering rond assistentiehonden onvoldoende kennen. Ze beloven om hun medewerkers hierover beter te informeren.  

Meer weten?