Examens afleggen met hoofddoek: een school versoepelde haar regels

13 april 2021
Actiedomein: Onderwijs
Discriminatiegrond: Geloof of levensbeschouwing

Studenten met een hoofddoek volgen een opleiding in een vzw. De eindexamens moeten op een school worden afgelegd. Het reglement van die school bepaalt dat het dragen van een hoofddoek verboden is. De studenten in kwestie nemen contact op met Unia om een oplossing te vinden. Een gesprek tussen de partijen leidde tot een versoepeling van de regels waardoor ze hun hun examens konden afleggen. 

Een vzw die studentes met een hoofddoek opleidt, heeft een speciale overeenkomst met een school voor volwassenonderwijs: het eindexamen wordt in de gebouwen van de school gehouden. Twee maanden voor de test krijgen de studentes te horen dat de school hen weigert hun hoofddoek te laten dragen tijdens de test. Zij beslissen hierop de test niet af te leggen en trekken zich terug uit de cursus. Unia wordt verwezen naar het dossier en neemt contact op met de vzw. Deze legt uit dat de toegepaste regels van de school voor volwassenenonderwijs zijn.

Unia neemt contact op met de schoolleiding, die het een schande vindt dat de studenten en de vzw niet rechtstreeks naar hen toe komen om de zaak te bespreken. Er werd een vergadering gehouden om de spanningen te kalmeren, die vooral het gevolg bleken van een communicatieprobleem.

Na deze vergadering stemt de schooldirectie ermee in de regels te versoepelen voor de studentes die enkel een examen afleggen in hun gebouw. De leerlingen kunnen de punten van de opleidingsmodule, die zij misten, verder opnemen.  

Meer weten? 

Meer weten?