Geen leeftijdslimiet om in appartement te wonen

25 september 2018
Actiedomein: Huisvesting
Discriminatiegrond: Leeftijd

Appartementen voorbehouden voor jongeren? Dat is op zich een legitieme opzet, maar strijdig met de Antidiscriminatiewet. Er bestaan betere alternatieven om dezelfde doelstelling te behalen.

Stad Hasselt wou jonge mensen aantrekken en hen de kans geven om in een betaalbaar appartement in het centrum te wonen. Daarom stelde de stad een leeftijdslimiet in: de potentiele bewoners van de Kapertoren mochten niet ouder zijn dan 32 jaar.

Wat zegt de wet?

In een advies benadrukte Unia dat de opzet legitiem is, maar strijdig met de Antidiscriminatiewet. Het gaat in deze situatie duidelijk om discriminatie op basis van leeftijd, een van de beschermde discriminatiecriteria. Voor Unia bestaan er andere middelen om dezelfde doelgroep aan te trekken, die minder drastisch zijn en vaak doeltreffender.  

Alternatieven

Wie jonge bewoners wil aantrekken, kan bijvoorbeeld ook investeren in een leefomgeving die net die doelgroep aanspreekt. Met bijvoorbeeld een fitnesscentrum, een koffiebar, een coworking plek of een wasserette. Op die manier worden bewoners die ouder zijn dan 32 niet gediscrimineerd, en trekt men toch een jongere doelgroep aan.

Stad Hasselt en projectontwikkelaar Kolmont hebben beslist om het advies van Unia te volgen, en om komaf te maken met de leeftijdslimiet voor de bewoners van de Kapertoren.

Meer weten?