Gezondheidsmaatregelen toepassen zonder te discrimineren: deze winkel paste zich aan

3 mei 2021
Discriminatiegrond: HandicapAndere gronden

Een moeder wil een winkel binnengaan met haar twee minderjarige kinderen. De winkel accepteert maar twee mensen per huishouden, en weigert daarom de toegang. De vrouw contacteert Unia, die de winkel herinnert aan de regels. De winkel verontschuldigt zich aan de moeder en verandert de toegangsregels.

Na de eerste lockdown wordt Unia benaderd door een vrouw die samen met haar twee minderjarige kinderen een meubelzaak wil binnengaan. De toegang van de winkel wordt geweigerd aan één van de kinderen. In feite mogen slechts twee personen per groep of per gezin tegelijk de winkel binnen, met inbegrip van kinderen en baby's.

Unia contacteert de winkel en legt uit dat sommige gezinnen, zoals éénoudergezinnen, door deze maatregel geen toegang meer hebben tot de winkel. De wet zegt duidelijk in het ministerieel besluit: "Winkelen doe je alleen, behalve als je een afspraak hebt. Een uitzondering wordt gemaakt voor een volwassene die minderjarigen begeleidt die onder hetzelfde dak wonen of een persoon die bijstand nodig heeft."  

De winkel biedt de klant zijn excuses aan en stemt ermee in zijn toegangsregels te wijzigen en zich aan te passen aan de aanbevelingen van de autoriteiten.

Meer weten?