Pizzazaak en politie geïnformeerd over assistentiehonden

3 december 2018
Discriminatiegrond: Handicap

Assistentiehonden moeten toegang hebben tot publieke plaatsen, zo zegt de wet. Toch kent niet iedereen de wetgeving. Unia informeerde een pizzazaak en de politie.  

Een blinde vrouw die zin heeft in pizza, gaat samen met haar assistentiehond naar haar favoriete pizzeria. Daar blijkt dat de zaak intussen overgenomen is door nieuwe eigenaars. Die willen haar niet binnenlaten vanwege haar assistentiehond. De vrouw probeert uit te leggen dat de hond wel binnengelaten moet worden, maar tevergeefs. Ze belt daarop de politie.  

De agenten die ter plaatse komen, lijken ook niet op de hoogte van de regelgeving. Ze raadden de vrouw daarom aan om vanaf de deur haar bestelling naar de toog te roepen.  

De vrouw staat perplex en doet haar verhaal bij Unia. In samenwerking met de referentieambtenaar discriminatie bij de politie, bemiddelt Unia met het restaurant. De eigenaars waren zich van geen kwaad bewust, en begrijpen al snel dat er voor assistentiehonden een uitzondering bestaat.  

Ook de politie informeert het hele korps nogmaals over de regelgeving rond assistentiehonden, en neemt passende maatregelen rond de betrokken agenten.  

Meer weten?