Zoek Beslissing

96 Beslissingen gevonden
30 november 2012

Correctionele rechtbank Antwerpen, 30 november 2012

Een vrouw wordt aangehouden in het Brusselse naar aanleiding van een identiteitscontrole. Ze draagt immers een niqab. Er ontstaan straatrellen met heel wat materiële vernietigingen. De voorman van Sharia4Belgium verspreidt via het internet een filmpje waarin hij aanzet tot haat, geweld en discriminatie jegens niet-moslims wegens hun geloof of levensovertuiging. De rechtbank verklaart zich bevoegd: er is geen sprake van ene drukpersmisdrijf, aangezien het gaat om gesproken meningen. Verder voert de rechtbank een grondige analyse door over de constitutieve bestanddelen van het misdrijf.
4 juni 2012

Correctionele rechtbank Dendermonde, 4 juni 2012

In 2005 worden op het kerkhof van Sint-Niklaas een aantal graven beschadigd. Een lokaal krantje van een politieke partij beweert dat de daders van allochtone afkomst zijn, wat niet strookt met de werkelijkheid. In een eerste fase wordt de verantwoordelijke uitgever vervolgd voor aanzetten tot haat, discriminatie of geweld. Een jaar na de feiten komen de schrijver van het artikel en de lokale hoofdredacteur in beeld. Ze worden uiteindelijk ook veroordeeld.
10 februari 2012

Rechtbank van eerste aanleg Brussel, 10 februari 2012

Een klacht wordt ingediend in het kader van een procedure dat het album ‘Kuifje in Congo’ betreft. Vervolgens wordt een vordering tot staking ingeleid tegen dit album dat sinds zijn eerste uitgave in 1931 verdeeld wordt. De vordering beoogt voornamelijk het verbod van verspreiding of deze te laten gepaard gaan met bepaalde verplichtingen (verwittiging, inleiding,…). De Voorzitter van de rechtbank is de mening toegedaan dat er voor de verwijten op burgerlijk vlak geen sprake is van belaging noch opdracht tot discriminatie. Voor de verwijten die gesteund zijn op strafrechtelijke inbreuken stelt hij vast dat er geen bijzonder opzet voorhanden is.
5 december 2011

Correctionele rechtbank Brugge, 5 december 2011

Een man organiseert een congres waarop er ook muziekoptredens zijn en hij de aanwezigen toespreekt. Twee televisieploegen maken beelden die worden uitgezonden door de openbare omroep. De politie maakt een analyse van de inhoud van de toespraak en besluit dat het degelijk gaat om aanzetten tot haat of geweld. De rechtbank toetst de bewoordingen aan het recht op de vrijheid van meningsuiting en besluit dat er wel degelijk een inbreuk gepleegd is op artikel 20, 4° van de wet van 30 juli 1981.
21 september 2011

Hof van beroep te Brussel, 21 september 2011

In eerste aanleg was de dader reeds veroordeeld op grond van de wet van 23 maart 1995 om in een vlugschrift het bestaan van de 'zogenaamde' dodende gaskamers in twijfel te hebben getrokken. Er was eveneens kwestie van verschillende andere feiten en o.m. een zelfklever: 'Gaskamers = leugen'. Bij vonnis van 19 juni 2008 heeft de correctionele rechtbank de feiten bewezen geacht en gesteld dat de dader een beleid in ere hersteld dat onverzoenbaar is met de democratische waarden van onze samenleving. Het Hof van Beroep bevestigt, bij verstek, het vonnis.

Volg ons op onze sociale media