3 december: Internationale Dag van Personen met een Handicap

3 december 2014
Discriminatiegrond: Handicap

Op 3 december, de Internationale Dag van Personen met een Handicap, zet het Interfederaal Gelijkekansencentrum de resultaten van de Consultatie van personen met een handicap in de kijker. Voor dat onderzoek, een samenwerking tussen het Centrum en een Consortium van Belgische universiteiten, werden personen met een handicap en hun omgeving bevraagd over de belangrijkste hindernissen in hun dagelijks leven. Het resultaat geeft ons inzicht in hoe het beter kan voor hen en wat het Centrum daaraan kan doen. De rode draad? Het belang van de vrijheid van personen met een handicap om zelf keuzes te maken over hun eigen leven. 

Het gebrek aan toegankelijkheid van de leefomgeving is één van de grootste problemen voor personen met een handicap. Gebouwen en voetpaden die niet toegankelijk zijn voor hen, vormen een belemmering in het uitbouwen van volwaardige maatschappelijke participatie. Om dit probleem aan te kaarten, organiseren verschillende steden vandaag een toegankelijkheidswandeling, met steun van de lokale meldpunten van het Centrum. Zo leggen in Genk enkele schepenen en ambtenaren geblinddoekt of in een rolstoel een parcours af in het stadhuis en op het stadsplein. Op die manier kunnen ze zich inleven in de situatie van een persoon met een fysieke beperking. Een verslag van de activiteiten in Genk verscheen in Het Belang van Limburg. Een gelijkaardige activiteit wordt ook in Mechelen georganiseerd (zie foto).

Een tweede pijnpunt blijft het onderwijs. Personen met een handicap hebben een plaats in het gewoon onderwijs, maar toch zitten vandaag liefst 50.000 leerlingen in het buitengewoon onderwijs. In het Radio 1-programma Hautekiet getuigt een mama over haar probleem om haar zoon in te schrijven in het gewoon onderwijs. Kinderen met een beperking moeten volgens het VN-Verdrag Handicap in het gewoon onderwijs een plaats krijgen. Indien nodig, hebben ze recht op redelijke aanpassingen zodat ze net als iedereen kunnen deelnemen aan de lessen en het leven op school. Dat principe ligt ook aan de basis van het M-decreet, dat vanaf 1 september 2015 in alle Vlaamse scholen van kracht wordt.

Ook wat wonen betreft, is er nog een lange weg af te leggen. Wachtlijsten voor aangepaste woningen maken dat personen met een handicap zelden autonome keuzes kunnen maken op dat vlak. Vaak weten personen met een handicap ook niet tot wie ze zich moeten richten om ondersteuning te krijgen.

Naar de volledige Consultatie van personen met een handicap

Vergelijkbare artikels

7 mei 2024

Europese richtlijn om burgers beter te beschermen tegen discriminatie

Unia is zeer verheugd over de goedkeuring van de richtlijn over normen voor "organen voor gelijke behandeling" door de Raad van de Europese Unie op 7 mei, onder Belgisch voorzitterschap. Dit is een belangrijke richtlijn in de huidige politieke context, omdat ze normen vastlegt om de onafhankelijkheid van gelijkheidsorganen zoals Unia te garanderen, hen te voorzien van voldoende middelen en hun mandaat en bevoegdheden te versterken.